Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Завршетак радова на гасној интерконекцији Србија-Бугарска наредних дана

rssBookmark and Share

Ниш 24.11.2023. Јужна Србија Инфо

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић рекла је након обиласка радова почетком недеље на изградњи гасне интерконекције Србија-Бугарска, који су у финалној фази, да очекује да ће нови гасовод бити пуштен у пробни рад пре краја месеца.

Фото: МРЕ
Фото: МРЕ

„Радови теку очекиваном динамиком и у финалној су фази. На гасно мерно-регулационој станици Ниш 2 сада се већ ради на детаљима, док су Трупале, као највећи објекат на овом гасоводу, завршене. Следеће недеље ће МУП извршити контролу гасне интерконекције, преглед радова, како бисмо испунили све услове да гасовод уђе у пробни рад пре краја новембра, као што је било и планирано“, рекла је Ђедовић Хандановић након обиласка завршних радова.

Гасно-мерно регулационе станице Ниш 2 и Трупале министарка је обишла са Ненадом Јоцићем, начелником Управе за превентивну заштиту од пожара Министарства унутрашњих послова. Подсетила је и да су сви административни предуслови за испоруке гаса из Азербејџана испуњени.

„Потписан је уговор између Транспортгаса и Булгартрансгаса о гасној интерконекцији. Тиме су испуњени уговорни предуслови са свим укљученим странама да интерконектор уђе у пробни рад и да имамо још један извор снабдевања гасом у току ове грејне сезоне, али и убудуће, што је веома важно за сигурност снабдевања наших грађана и привреде. Ове недеље је потписан и уговор за испоруку гаса из Азербејџана до 400 милиона метара кубних годишње у периоду до 2026, а након тога од 2027. те количине могу бити и до три пута веће”, рекла је Ђедовић Хандановић.


#   Ниш   Димитровград   гас   Гасовод Ниш-Димитровград   Трупале   Министарство рударства и енергетике   Дубравка Ђедовић   гасовод
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима