Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Gasovod od Niša do Dimitrovgrada biće završen do jeseni

rssBookmark and Share

Niš 18.04.2023. Južna Srbija Info

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre obišli su danas radove na izgradnji gasne interkonekcije Srbija–Bugarska, na delu od Niša do Dimitrovgrada.

Foto: Vlada Srbije
Foto: Vlada Srbije

Đedović je naglasila da je izgradnja gasne interkonekcije od strateškog značaja za srpski energetski sektor jer ćemo time dobiti mogućnost da se snabdevamo gasom iz više izvora, kao što je Azerbejdžan i LNG terminal u Aleksandropolisu u Grčkoj.

Ministarka je naglasila da su u prethodnom periodu rešeni mnogi izazovi na projektu, a da su danas počeli i radovi na najtežoj deonici gasovoda, gde se gasna interkonekcija ukršta sa auto-putem.

Očekujemo da čitav projekat bude završen na jesen, a bićemo tu da ispratimo sve do poslednjeg dana, dok ne bude sve spremno da poteče gas, rekla je ona i dodala da je do sada na gradilište dopremljeno više od 100 kilometara cevi, ili približno 90 odsto, a da je fizička realizacija u ovoj fazi veća od planirane.

Prema njenim rečima, izgradnja gasne interkonekcije Srbija–Bugarska ima i regionalni značaj, zbog čega na ovom projektu naša država ima snažnu finansijsku podršku EU.

Paralelno sa realizacijom ovog projekta, počeli smo izradu prostorne i tehničke dokumentacije za još jedan važan projekat za gasnu diverzifikaciju Srbije, a to je izgradnja gasne interkonekcije između Srbije i Severne Makedonije, napomenula je Đedović.

Žiofre je poručio da EU nastavlja da bude posvećena diverzifikaciji snabdevanja gasom u Srbiji i povećanju otpornosti i konkurentnosti njenog energetskog sistema.

On je ukazao na to da je Unija, takođe, ponudila Srbiji da učestvuje u zajedničkoj nabavci gasa sa državama članicama EU.

Dužina gasne interkonekcije na teritoriji Srbije je 109 kilometara, a kapacitet je 1,8 milijardi kubnih metara u pravcu ka Srbiji.

Radovi na izgradnji gasne interkonekcije Srbija–Bugarska započeti su u februaru 2022. godine, a završetak je planiran u poslednjem kvartalu 2023. godine.

Pored veće sigurnosti snabdevanja i diverzifikacije gasnih ruta i snabdevača, novi gasovod će omogućiti i dalji razvoj distributivne i razvodne gasovodne mreže na jugu Srbije.

Vrednost radova na izgradnji gasovoda iznosi približno 90 miliona evra, a finansiranje uključuje 49,6 miliona evra bespovratnih sredstava EU, zajam Evropske investicione banke (EIB) u vrednosti od 25 miliona evra i nacionalno sufinansiranje.

Takođe, EU podržava sa ukupno 33,6 miliona evra gradnju deonice gasne interkonekcije na teritoriji Bugarske, čija je dužina 60 kilometara.

Obilasku je prisustvovala i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.


#   Niš   EU   Dragana Sotirovski   Gasovod Niš-Dimitrovgrad   Ministarstvo rudarstva i energetike   Dubravka Đedović   Emanuel Žofre
#GradonacelnicaN @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima