Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Годишњица погрома над Србима на Косову и Метохији

Bookmark and Share

17.03.2015. Јужна Србија Инфо

Навршава се једанаест година од два мартовска дана 2004. – 17. и 18. марта када је у таласу насиља са Косова и Метохије протерано 4.012 Срба. Већина се никада није вратила у своје домове.

Годишњица погрома над Србима на Косову и Метохији

Током насиља на КиМ 17. и 18. марта 2004. убијено је 19 особа, од којих осам Срба, док је 11 Албанаца живот изгубило у обрачуну с припадницима међународних снага безбедности, подсећа Танјуг.

Такође, повређено је најмање 170 Срба, као и десетине припадника међународних снага који су се сукобили с локалним Албанцима штитећи Србе и њихову имовину.

Током та два дана порушено је око 800 српских кућа и запаљено 35 верских објеката, укључујући 18 споменика културе, међу којима и црква Богородица Љевишка у Призрену.

Сећање на погром 

Сећању на погром извршен над Србима на Косову и Метохији биће посвећени први часови у свим школама у Србији, као део програма обележавања годишњица историјских догађаја.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и државни секретар у Министарству просвете Александар Белић присуствовали су, у Основној школи "Дринка Павловић" у Београду, првом школском часу који је био посвећен погрому над Србима, 17. марта 2004. године, преноси Танјуг.

Након школског часа у ОШ "Дринка Павловић", директор Канцеларије за КиМ ће у Косовској Митровици, у сали "Митровачког двора" у 13 часова присуствовати Академији сећања, посвећеној мартовском погрому, на којој ће се обратити присутнима, најављено је из те канцеларије.

Ђурић ће се потом у Звечану у 15.30 састати са бившим фудбалером и репрезентативцем Србије Дејаном Станковићем. На тениским теренима у центру Звечана уручиће комплете спортске опреме фудбалерима ФК "Трепча" и ФК "Звечан", донацију нашег прослављеног спортисте.

Ђурић и Станковић ће од 16 сати са младим глумцима, члановима екипе филма "Енклава", присуствовати спортском часу у ОШ "Вук Караџић" у Звечану.

У Дому културе у Звечану у 17 сати директор Ђурић, Станковић (чији дрес у филму носи главни лик) и чланови екипе филма "Еклава" – редитељ Горан Радовановић, глумица Аница Добра, млади глумци Денис Мурић, Филип Шубарић и друга деца са КиМ која играју главне улоге у филму – одржаће конференцију за новинаре, након које ће од 17.30 бити премијерно на Косову и Метохији приказан филм "Енклава".

 

Танјуг, РТС, Јужна Србија Инфо


#   Србија   Јужна Србија регион   Богородица   Александар Вулин   Косово и Метохија   Јужна Србија Инфо   годишњица   Срби   Марко Ђурић   погром   државни секретар   Денис Мурић   Филип Шубарић   8. март
@VulinAleksandar @juznasrbija @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима