Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Godišnjica pogroma nad Srbima na Kosovu i Metohiji

Bookmark and Share

17.03.2015. Južna Srbija Info

Navršava se jedanaest godina od dva martovska dana 2004. – 17. i 18. marta kada je u talasu nasilja sa Kosova i Metohije proterano 4.012 Srba. Većina se nikada nije vratila u svoje domove.

Godišnjica pogroma nad Srbima na Kosovu i Metohiji

Tokom nasilja na KiM 17. i 18. marta 2004. ubijeno je 19 osoba, od kojih osam Srba, dok je 11 Albanaca život izgubilo u obračunu s pripadnicima međunarodnih snaga bezbednosti, podseća Tanjug.

Takođe, povređeno je najmanje 170 Srba, kao i desetine pripadnika međunarodnih snaga koji su se sukobili s lokalnim Albancima štiteći Srbe i njihovu imovinu.

Tokom ta dva dana porušeno je oko 800 srpskih kuća i zapaljeno 35 verskih objekata, uključujući 18 spomenika kulture, među kojima i crkva Bogorodica Ljeviška u Prizrenu.

Sećanje na pogrom 

Sećanju na pogrom izvršen nad Srbima na Kosovu i Metohiji biće posvećeni prvi časovi u svim školama u Srbiji, kao deo programa obeležavanja godišnjica istorijskih događaja.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i državni sekretar u Ministarstvu prosvete Aleksandar Belić prisustvovali su, u Osnovnoj školi "Drinka Pavlović" u Beogradu, prvom školskom času koji je bio posvećen pogromu nad Srbima, 17. marta 2004. godine, prenosi Tanjug.

Nakon školskog časa u OŠ "Drinka Pavlović", direktor Kancelarije za KiM će u Kosovskoj Mitrovici, u sali "Mitrovačkog dvora" u 13 časova prisustvovati Akademiji sećanja, posvećenoj martovskom pogromu, na kojoj će se obratiti prisutnima, najavljeno je iz te kancelarije.

Đurić će se potom u Zvečanu u 15.30 sastati sa bivšim fudbalerom i reprezentativcem Srbije Dejanom Stankovićem. Na teniskim terenima u centru Zvečana uručiće komplete sportske opreme fudbalerima FK "Trepča" i FK "Zvečan", donaciju našeg proslavljenog sportiste.

Đurić i Stanković će od 16 sati sa mladim glumcima, članovima ekipe filma "Enklava", prisustvovati sportskom času u OŠ "Vuk Karadžić" u Zvečanu.

U Domu kulture u Zvečanu u 17 sati direktor Đurić, Stanković (čiji dres u filmu nosi glavni lik) i članovi ekipe filma "Eklava" – reditelj Goran Radovanović, glumica Anica Dobra, mladi glumci Denis Murić, Filip Šubarić i druga deca sa KiM koja igraju glavne uloge u filmu – održaće konferenciju za novinare, nakon koje će od 17.30 biti premijerno na Kosovu i Metohiji prikazan film "Enklava".

 

Tanjug, RTS, Južna Srbija Info


#   Srbija   Južna Srbija region   Bogorodica   Aleksandar Vulin   Kosovo i Metohija   Južna Srbija Info   godišnjica   Srbi   Marko Đurić   pogrom   državni sekretar   Denis Murić   Filip Šubarić   8. mart
@VulinAleksandar @juznasrbija @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima