Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Годишњица убиства Зорана Ђинђића

Bookmark and Share

12.03.2015. Јужна Србија Инфо

Данас је 12 година од убиства премијера Србије Зорана Ђинђића, на кога је атентат извршен испред улаза у зграду Владе Србије у Београду.

Годишњица убиства Зорана Ђинђића

За убиство Ђинђића, који је био лидер Демократске странке, правоснажно је на вишедеценијске казне затвора осуђено више припадника "земунског клана" и "црвених беретки", на челу са Звезданом Јовановићем као непосредним извршиоцем и Милорадом Улемеком Легијом.

Иако постоје индиције, политичка позадина атентата никада није откривена.

Зоран Ђинђић рођен је у Шамцу 1952. године. Био је српски политичар и државник, филозоф и доктор филозофије, један од 13 интелектуалаца који су обновили рад предратне ДС, градоначелник Београда и премијер Србије од 2001. до 2003. године.

Ђинђића историја бележи као првог демократски изабраног председника Владе Србије који је, након што је именован на ову функцију 2000. године, покренуо низ коренитих економских, социјалних и политичких реформи.

Он је био први премијер Србије после пада режима Слободана Милошевића 2000. године и доласка на власт Демократске опозиције Србије.Влада на чијем је челу био изабрана је 25. јануара 2001. године.

Влада коју је формирао почела је сарадњу са Хашким трибуналом и током њеног мандата, у складу са међународним обавезама, ухапшено је неколико хашких оптуженика, међу којима је био бивши председник Србије и СРЈ Слободан Милошевић.

Ђинђић је сахрањен 15. марта у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду, у присуству више од 70 страних државних делегација, док је у погребној поворци на улицама Београда било више стотина хиљада грађана.


#   ДС   Србија   убиство   годишњица   смрт   Зоран Ђинђић   In memoriam   председник Србије   историја   Слободан Милошевић
@demokrate @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима