Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Дечак из Нишa преминуо у Тиршовој: Довезен из приватне клинике где је оперисао кичму

rssBookmark and Share

Ниш 13.01.2019. Новости

Дечак (15) из Ниша преминуо је у суботу на Универзитетској дечијој клиници у Београду након што је довезен из приватне Опште болнице

Дечак из Нишa преминуо у Тиршовој: Довезен из приватне клинике где је оперисао кичму

Дечак (15) из Ниша преминуо је у суботу на Универзитетској дечијој клиници у Београду након што је довезен из приватне Опште болнице "Атлас", јавља РТС.

С. А. (2004) из Ниша је санитетским возилом из приватне клинике превезен у суботу око 10.20 ради указивања лекарске помоћи.

Преминуо је око 10.55. Он је у београдску болницу "Атлас" примљен 6. јануара ради операције кичменог стуба, а операцију је извршио лекар М. С. два дана касније.

За сада се не зна узрок смрти, а по налогу заменика тужиоца Вишег јавног тужилаштву у Београду тело дечака транспортовано је у Институт за судску медицину ради обдукције, наводи РТС.

Увиђај спроводи Управа криминалистицке полиције.

ОГЛАСИЛА СЕ БОЛНИЦА АТЛАС У КОЈОЈ ЈЕ ОПЕРИСАН ДЕЧАК ИЗ НИША КОЈИ ЈЕ ПРЕМИНУО:

Операција протекла без проблема, погоршање наступило због општег лошег стања

Општа болница Атлас огласила се након што је дечак из Ниша преминуо после операције, наводећи да је његово опште стање било веома лоше и да је због тога дошло до наглог погоршања.

„Пацијент С.А. (14) из Ниша примљен је у Општу болницу Атлас ради хируршког лечења урођеног деформитета кичме који је последично довео до тешких поремећаја рада срца, плућа и органа дигестивног система. Пацијент је претходно у више наврата оперисан не само због исправљања кичме, већ и због атрезије ануса, те недостатка једног плућног крила. Пре три године због основног обољења детету је престао рад срца и плућа, када је реанимиран, али са оштећењем мождане функције. Временом се кривина кичме погоршавала до 125 степени, што је даље реметило функције плућа и срца. Стање детета је процењено као критично јер би даље кривљење кичме неминовно довело до смртног исхода“, наводи се у саопштењу.

Како даље наводе из ове клинике, „родитељи су у потпуности били свесни тежине болести, као и чињенице да по свим околностима планирана хируршка процедура спада у категорију “лифе савинг сургерy”, односно да је операција којом се покушава спасити живот, јер би у супротном смртни исход био неизбежан“.

„Због деликатности хируршког захвата припреме за операцију су трајале претходне две године. Консултовани су спинални хирурзи из Шпаније, Швајцарске и Немачке. Закључено је да техничке услове за овакву операцију у Србији тренутно има само Општа болница Атлас. Одлазак у иностранство није био могућ из финансијских разлога, због чега је у Београд позван професор спинални хирург из Немачке , уско специјализован за комплексне дечије деформитете“, додају у Атласу.

Они даље наводе да је операција протекла без икаквих проблема, иако је трајала 12 сати.

„Погоршања које је наступило последица је искључиво веома оштећеног општег стања — исцрпљене функције срца, плућа и бубрега и смањене опште отпорности детета (телесна тежина пре операције само 26 кг). Медицинске компликације, укључујући и леталне су нажалост неизбежни део у лечењу драстичних уродених деформитета кичме. Општа болница Атлас је постед њих година уложила пуно труда да се створе услови како би се овако комплексне операције изводиле и у нашој земљи. Прихватање одговорности за најтеже пацијенте неминовно носи високи ризик за сваку медицинску установу и зато ћемо и поред свих потешкоћа наставити да са истим ентузијазмом и упорношћу развијамо специјалну хирургију намењену за најделикатније пацијенте“, закључују они.


#   Ниш   Београд   општа болница   смрт   хирургија   Институт за судску медицину
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима