Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

ЕКСКЛУЗИВНО ДОКУМЕНТ СЛУЖБЕ БЕЗБЕДНОСТИ: Врање, Ниш и Краљево на мети терориста!

rssBookmark and Share

Ниш 16.05.2015. М.Марковић, Јелена Велиновић, Курир, ЈСИ

Строго поверљиво: Кључни човек албанских екстремиста је Шефкет Муслију, бивши командант ОВПМБ, рођак челника Бујановца Јонуза Муслијуа, пише у извештају...

Фото: Профимедиа
Фото: Профимедиа

Српске безбедносне службе упозориле су државни врх да постоји могућност да албански терористи изведу нападе на северу Косова и централни део јужне Србије - међу којима су и Врање, Ниш и Краљево - а мете би биле наше снаге безбедности, пише у документу до ког је Курир ексклузивно дошао!

Као кључног човека екстремиста, осим Рамуша и Даута Харадинаја, наши безбедњаци су означили и Шефкета Муслијуа, бившег команданта илегалне ОВПМБ, који је након њеног расформирања пребегао на Косово. Он је, иначе, рођак председник општине Бујановац Јонуза Муслијуа.

У извештају обавештајних структура у који је Курир имао увид наводи се да је Гњилане главна база албанских терориста с југа Србије, а одатле су прелазили на територију Македоније, где су пребацивали и наоружање за нападе.

Изоловане акције

Њихов шеф је Шефкет Муслију из Бујановца, који је као командант ОВПМБ учествовао у терористичким акцијама и оружаним сукобима на југу Србије, а потом је на Косову хапшен због криминала и неколико година је провео у затвору. Он је означен и као блиска веза браће Рамуша и Даута Харадинаја, који су у последње време били веома активни на северу Косова.

У извештају се закључује да би у наредном периоду требало очекивати „усложњавање ситуације“ у Македонији, где би се могли очекивати оружани инциденти не само на подручју Куманова него и у другим деловима земље. Такође, наши безбедњаци не искључују да би се сличне „изоловане акције“ могле бити изведене у српским срединама на Косову и на југу Србије, пре свега у Врању, Нишу и Краљеву. Извор Курира из обавештајних кругова истиче да је информација о избијању оружаних сукоба на поменутим подручјима практично била јавна тајна међу Албанцима.

- Кад је Европу захватио велики талас имиграната који су бежали с Косова, то није било због тешке економске ситуације већ зато што су они покушали да избегну сукобе и мобилизацију. Група која је откривена у Куманову није ни требало да у том броју изводи акције, већ да се разграна и у другим македонским градовима - каже саговорник Курира.

Стручњак за безбедност Александар Радић сматра да увек постоји ризик да се терористички напад деси и на територији Србије.

Српска Жандармерија

Процена стања

- На обавештајним службама је да обезбеде процену стања. Оне често дају најпесимистичнију слику, што им оставља и неку врсту ограде да касније могу да се „покрију“ ако се нешто деси и да имају на основу чега да кажу како су упозоравали на време. Наравно да је потребно да надлежне службе раде свој посао што је могуће боље. Кад је реч о Шефкету Муслијуу, он је наш стари знанац и не чуди ме што је поменут у том извештају - каже Радић.

ДРЕЦУН: НА КОСОВУ НАПЕТО

Председник скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао је да је стање безбедности у јужној српској покрајини релативно стабилно, али је напето и има показатеља да се може угрозити безбедност српског народа.

- Очекујемо наглу ескалацију догађаја у Македонији, али нема индикатора да та криза може да се прелије у централну Србију - рекао је Дрецун.


#   Ниш   Бујановац   Албанци   терористи   насиље   безбедност   председник општине     Милован Дрецун
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима