Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

EKSKLUZIVNO DOKUMENT SLUŽBE BEZBEDNOSTI: Vranje, Niš i Kraljevo na meti terorista!

rssBookmark and Share

Niš 16.05.2015. M.Marković, Jelena Velinović, Kurir, JSI

Strogo poverljivo: Ključni čovek albanskih ekstremista je Šefket Musliju, bivši komandant OVPMB, rođak čelnika Bujanovca Jonuza Muslijua, piše u izveštaju...

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Srpske bezbednosne službe upozorile su državni vrh da postoji mogućnost da albanski teroristi izvedu napade na severu Kosova i centralni deo južne Srbije - među kojima su i Vranje, Niš i Kraljevo - a mete bi bile naše snage bezbednosti, piše u dokumentu do kog je Kurir ekskluzivno došao!

Kao ključnog čoveka ekstremista, osim Ramuša i Dauta Haradinaja, naši bezbednjaci su označili i Šefketa Muslijua, bivšeg komandanta ilegalne OVPMB, koji je nakon njenog rasformiranja prebegao na Kosovo. On je, inače, rođak predsednik opštine Bujanovac Jonuza Muslijua.

U izveštaju obaveštajnih struktura u koji je Kurir imao uvid navodi se da je Gnjilane glavna baza albanskih terorista s juga Srbije, a odatle su prelazili na teritoriju Makedonije, gde su prebacivali i naoružanje za napade.

Izolovane akcije

Njihov šef je Šefket Musliju iz Bujanovca, koji je kao komandant OVPMB učestvovao u terorističkim akcijama i oružanim sukobima na jugu Srbije, a potom je na Kosovu hapšen zbog kriminala i nekoliko godina je proveo u zatvoru. On je označen i kao bliska veza braće Ramuša i Dauta Haradinaja, koji su u poslednje vreme bili veoma aktivni na severu Kosova.

U izveštaju se zaključuje da bi u narednom periodu trebalo očekivati „usložnjavanje situacije“ u Makedoniji, gde bi se mogli očekivati oružani incidenti ne samo na području Kumanova nego i u drugim delovima zemlje. Takođe, naši bezbednjaci ne isključuju da bi se slične „izolovane akcije“ mogle biti izvedene u srpskim sredinama na Kosovu i na jugu Srbije, pre svega u Vranju, Nišu i Kraljevu. Izvor Kurira iz obaveštajnih krugova ističe da je informacija o izbijanju oružanih sukoba na pomenutim područjima praktično bila javna tajna među Albancima.

- Kad je Evropu zahvatio veliki talas imigranata koji su bežali s Kosova, to nije bilo zbog teške ekonomske situacije već zato što su oni pokušali da izbegnu sukobe i mobilizaciju. Grupa koja je otkrivena u Kumanovu nije ni trebalo da u tom broju izvodi akcije, već da se razgrana i u drugim makedonskim gradovima - kaže sagovornik Kurira.

Stručnjak za bezbednost Aleksandar Radić smatra da uvek postoji rizik da se teroristički napad desi i na teritoriji Srbije.

Srpska Žandarmerija

Procena stanja

- Na obaveštajnim službama je da obezbede procenu stanja. One često daju najpesimističniju sliku, što im ostavlja i neku vrstu ograde da kasnije mogu da se „pokriju“ ako se nešto desi i da imaju na osnovu čega da kažu kako su upozoravali na vreme. Naravno da je potrebno da nadležne službe rade svoj posao što je moguće bolje. Kad je reč o Šefketu Muslijuu, on je naš stari znanac i ne čudi me što je pomenut u tom izveštaju - kaže Radić.

DRECUN: NA KOSOVU NAPETO

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da je stanje bezbednosti u južnoj srpskoj pokrajini relativno stabilno, ali je napeto i ima pokazatelja da se može ugroziti bezbednost srpskog naroda.

- Očekujemo naglu eskalaciju događaja u Makedoniji, ali nema indikatora da ta kriza može da se prelije u centralnu Srbiju - rekao je Drecun.


#   Niš   Bujanovac   Albanci   teroristi   nasilje   bezbednost   predsednik opštine     Milovan Drecun
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima