Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Погледајте снимак упада Жандармерије у нишки затвор и гушење побуне

rssBookmark and Share

14.10.2014. Блиц

Генерал Братислав Дикић командовао је акцијом упада Жандармерије у нишки КПЗ 2006, акције због које нишко правосуђе сада плаћа оштету пребијеним затвореницима од 134.500 евра.

Погледајте снимак упада Жандармерије у нишки затвор и гушење побуне

Ексклузивно објављујемо видео снимак упада Жандармерије у нишки КПЗ 24. новембра 2006. године

Чета нишке Жандармерије упала је у КПЗ како би угушила побуну затвореника.

Тада је пуковник Дикић, који је командовао нишким одредом, лично својом речју гарантовао да ниједан затвореник неће добити батине.

- Ако одмах не отворите врата, ми ћемо их пробити, а после ћете лоше да прођете. Ја вам гарантујем, као командант Жандармерије да нико неће добити батине. Неће бити присиле - обраћа се Дикић вођи побуњених затвореника.

И заиста, на видео снимку који је по Дикићевом наређењу, снимио један од припадника одреда, ни у једној секунди не види се примена силе над затвореницима.

Ипак, 38 затвореника је у акцији Жандаремије повређено и свима је лакарска помоћ указана у Клиничком центру у Нишу.

У извештају о спровеђењу акције гушења побуне, Дикић међутим повреде затвореника правда "гурањем, гажењем и сукобима међу самим затвореницима".

Од Дикићеве акције, месец дана касније покушао је да се "опере" тадашњи командант Жандармерије Боривоје Тешић, који наводи да му Дикић у првом извештају о акцији није навео да су употребљена средства принуде.

Због неспровођења истраге о пребијању затвореника, нишко тужилаштво и суд мораће да плате оштету пребијенима од 134.500 евра.

ВИДЕО > Упад Жандармерије у нишки затвор:


#   жандармерија   Братислав Дикић   видео снимак   КПЗ Ниш
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима