Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Pogledajte snimak upada Žandarmerije u niški zatvor i gušenje pobune

rssBookmark and Share

14.10.2014. Blic

General Bratislav Dikić komandovao je akcijom upada Žandarmerije u niški KPZ 2006, akcije zbog koje niško pravosuđe sada plaća oštetu prebijenim zatvorenicima od 134.500 evra.

Pogledajte snimak upada Žandarmerije u niški zatvor i gušenje pobune

Ekskluzivno objavljujemo video snimak upada Žandarmerije u niški KPZ 24. novembra 2006. godine

Četa niške Žandarmerije upala je u KPZ kako bi ugušila pobunu zatvorenika.

Tada je pukovnik Dikić, koji je komandovao niškim odredom, lično svojom rečju garantovao da nijedan zatvorenik neće dobiti batine.

- Ako odmah ne otvorite vrata, mi ćemo ih probiti, a posle ćete loše da prođete. Ja vam garantujem, kao komandant Žandarmerije da niko neće dobiti batine. Neće biti prisile - obraća se Dikić vođi pobunjenih zatvorenika.

I zaista, na video snimku koji je po Dikićevom naređenju, snimio jedan od pripadnika odreda, ni u jednoj sekundi ne vidi se primena sile nad zatvorenicima.

Ipak, 38 zatvorenika je u akciji Žandaremije povređeno i svima je lakarska pomoć ukazana u Kliničkom centru u Nišu.

U izveštaju o sproveđenju akcije gušenja pobune, Dikić međutim povrede zatvorenika pravda "guranjem, gaženjem i sukobima među samim zatvorenicima".

Od Dikićeve akcije, mesec dana kasnije pokušao je da se "opere" tadašnji komandant Žandarmerije Borivoje Tešić, koji navodi da mu Dikić u prvom izveštaju o akciji nije naveo da su upotrebljena sredstva prinude.

Zbog nesprovođenja istrage o prebijanju zatvorenika, niško tužilaštvo i sud moraće da plate oštetu prebijenima od 134.500 evra.

VIDEO > Upad Žandarmerije u niški zatvor:


#   žandarmerija   Bratislav Dikić   video snimak   KPZ Niš
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima