Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Stefanović: Nema zvanične potvrde da je bivši šef Žandarmerije Dikić uhapšen

rssBookmark and Share

16.10.2016. RTS, RTCG, Tanjug, Južna Srbija Info

Televizija "Pink M" javlja da je među uhapšenima i bivši šef Žandarmerije Bratislav Bata Dikić. Uhapšeno 20 državljana Srbije osumnjičenih za terorizam u Crnoj Gori, potvrdio je direktor Uprave crnogorske policije Slavko Stojanović.

Foto: Tanjug arhiva
Foto: Tanjug arhiva

Traga se za još jednom osobom. Sumnja se da je ova grupa imala nameru da tokom večeri izvrši napad na instutucije sistema, policiju i predstavnike državnih organa.

Stefanović: Nema saznanja o hapšenju Dikića

  Ministar policije Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da o hapšenju Bratislava Dikića još nema nikakvih zvaničnih saznanja, te da je o tome čuo iz medija.

  Očekujemo neku vrstu zvanične informacije od policije Crne Gore i da se tužioci oglase o tom pitanju, do tada ne mogu da komentarišem, kaže Stefanović.

 Naša policija sigurno nije učestvovala u tome, a ako je neki državljanin Srbije učestvovao, očekujem informaciju o tome, dodao je ministar.

 Stefanović je prethodno izjavio da svaki građanin Srbije treba da odgovara ukoliko je počinio neko krivično delo, ali je ponovo istakao da će se srpska policija obračunati sa crnogorskom mafijom.

Oni su, kako se sumnja, ušli u Crnu Goru i imali nameru da prvo preuzmu automatsko oružje, a potom da večeras izvrše napade na instutucije sistema, policiju i predstavnike državnih organa, ne iskučujući mogućnost napada na visoke državne zvaničnike. 

Zbog interesovanja "svih medija", Stojanović je rešio da se oglasi pisanom izjavom u kojoj potvrđuje hapšenje, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore.

"Tačno je da su službenici Uprave policije, tokom prethodne noći, u saradnji sa Agencijom za nacionalnu bezbednost i uz koordinaciju i po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, a postupajući shodno operativinim i obaveštajnim podacima kojima je policija raspolagala, lišili slobode 20 lica, državljana Srbije, dok se za jednim licem, takođe državljaninom Srbije, traga", ističe se u izjavi.

Uprava policije je u vezi sa ovim događajem, shodno proceduri, uputila tužilaštvu informaciju koja je planirana za javnost, piše u pisanoj izjavi direktora crnogorske policije.

Prethodno je Televizija Pink M javila da je bivši šef Žandarmerije Bratislav Bata Dikić i još najmanje 15 osoba uhapšeno prethodne noći u Crnoj Gori, pod sumnjom da su planirali da danas, tokom parlamentarnih izbora u toj zemlji, izvedu terorističke akcije, izazazovu oružane sukobe, pa čak i likvidacije.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović nije hteo da komentariše vest o hapšenju ističući da treba sačekati da se oglase nadležni crnogorski organi.

Grupa je na osnovu dogovora sa pojedincima iz jedne političke grupacije planirala te terorističke akcije, navela je crnogorska televizija Pink M ne navodeći druge detalje.

Prema nezvaničnim informacijama te televizije, na čelu grupe, koja je sa sobom u Crnu Goru unela i veliku količinu oružja i eksploziva, nalazi se bivši smenjeni šef Žandarmerije iz Srbije Bratislav Bata Dikić, preneo je sajt Pinka.

Dikić, koji je, kako se navodi, tražio da ga oslovljavaju sa "Mali Legija", smenjen je pošto je od Žandarmerije napravio kriminalnu organizaciju, koja se bavila trgovinom kokaina, plaćenim ubistvima, iznudom, reketom i ostalim kriminalnim delima, navodi Pink.

Mediji su pisali da je bio u Podgorici tokom prošlogodišnjih demonstracija.

Direktor crnogorske policije Slavko Stojanović je izjavio, u četvrtak 13. oktobra, povodom održavanja izbora, nakon kolegijuma sa čelnicima policije u kampu na Zlatici, da prema operativnim saznanjima postoji mogućnost izazivanja nereda i eventualne eskalacije nemira.

Stojanović je, kako prenose podgorički mediji, saopštio da su službenici Uprave policije spremni da odgovore svim bezbednosnim izazovima.

"Policijski službenici će stoga odlučno, profesionalno i zakonito delovati u cilju sprečavanja pokušaja činjenja ili vršenja bilo kakvog delikta. Službenici policije će, u komunikaciji sa nadležnim tužilaštvima i sudovima za prekršaje, blagovremeno delovati kako bi svako lice koje eventualno bude izazvalo incidente ili na bilo koji način bude kršilo zakon u vreme pre, tokom trajanja i nakon izbora, bilo efikasno procesuirano za učinjeni delikt", istakao je Stojanović.

Naglasio je da je na kolegijumu, kojem su prisustvovali načelnici centara i odeljenja bezbednosti, rukovodioci regionalnih centara granične policije i komandanti SAJ-a i PJP, sačinjen plan za održavanje stabilnog ambijenta za nesmetano odvijanje izbora.

  

 

Komentara: 0


#   policija   hapšenje   žandarmerija   Nebojša Stefanović   izbori   Bratislav Dikić   Crna Gora   Slavko Stojanović   krivično delo   Bratislava   MUP Crne Gore
@nesastefanovic @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima