Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

На почетку изградње јефтиних станова за безбедњаке - хапшења због мита и корупције

rssBookmark and Share

Ниш 02.03.2019. Јужна Србија Инфо

Јуче је у Врању и Београду, због сумње да су учинили кривично дело трговина утицајем, ухапшени заменик генералног директора Института ЦИП В. С. и још четири особе.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

Сарадњом Вишег јавног тужилаштва у Нишу - Посебног одељења за сузбијање корупције, УКП Одељења за борбу против корупције и Безбедносно – информативне агенције, јуче су на територији градова Врања и Београда, због постојања основа сумње да су учинили кривично дело трговина утицајем, ухапшени заменик генералног директора Института ЦИП В. С. и још четири особе.

Н.Р. из Београда, представник Саобраћајног института (ЦИП) из Београда, као надзорног органа за више пројеката који се финансирају из буџета Р. Србије а односе се на изграду „јефтиних станова“ за припаднике служби безбедности;

М.К. из Београда, службеник Саобраћајног института (ЦИП) из Београда, као и
М.М. из Врања, власник предузећа „Водоградња“ из Врања, због кривичног дела трговина утицајем и кривичног дела давање мита у обављању привредне делатности и О.М. из Београда, директора огранка компаније „Тасјапи“ у Србији, због кривичног дела примање мита у обављању привередне делатности.

Сумња се, да су В.С., Н.Р., М.К. и О.М., захтевали од осумњичени М.М., као власника предузећа „Водоградња“, новчани износ од 20 хиљада еура, како би његовом предузећу обезбедили позицију подизвођача у обављању земљаних радова и снабдевања бетоном у пројекту изградње јефтиних станова за припаднике служби безбедности. Због тога је главни извођач тзв. „грубих радова“, турско предузеће „Тасјапи“, закључило уговор са предузећем „Водоградња“ као подизвођачем, иако је друго предузеће дало повољнију понуду за снабдевање бетоном.

Такође, В.С., Н.Р. и М.К. су као одговорна лица „Саобраћајног института ЦИП“, које по основу уговора, у име Р. Србије обавља послове надзора на наведеним градилиштима, од осумњиченог М.М., захтевали наведени новчани износ како би утицали на друга службена лица овог института да током вршења надзора на терену, не евидентирају евентуалне пропусте у погледу квалитета бетона који се испоручује и квалитета изведених радова.

Осумњичени М.М. је 28.2.2019. године, у поподневним часовима, предао осумњиченом Н.Р. део новчаног износа, односно 10 хиљада еура, који новац је пронађен каснијим претресом његових личних ствари.

Према осумњиченима је одређено задржавање у трајању до 48 сати, након чега ће их саслушати поступајући заменик Посебног одељења за сузбијање корупције у Нишу.

 

Коментара: 0


#   Ниш   Врање   Више јавно тужилаштво   корупција   безбедносне снаге   кривично дело   јефтини станови   Тасјапи фирма   Саобраћајни институт ЦИП
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима