Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Na početku izgradnje jeftinih stanova za bezbednjake - hapšenja zbog mita i korupcije

rssBookmark and Share

Niš 02.03.2019. Južna Srbija Info

Juče je u Vranju i Beogradu, zbog sumnje da su učinili krivično delo trgovina uticajem, uhapšeni zamenik generalnog direktora Instituta CIP V. S. i još četiri osobe.

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

Saradnjom Višeg javnog tužilaštva u Nišu - Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije, UKP Odeljenja za borbu protiv korupcije i Bezbednosno – informativne agencije, juče su na teritoriji gradova Vranja i Beograda, zbog postojanja osnova sumnje da su učinili krivično delo trgovina uticajem, uhapšeni zamenik generalnog direktora Instituta CIP V. S. i još četiri osobe.

N.R. iz Beograda, predstavnik Saobraćajnog instituta (CIP) iz Beograda, kao nadzornog organa za više projekata koji se finansiraju iz budžeta R. Srbije a odnose se na izgradu „jeftinih stanova“ za pripadnike službi bezbednosti;

M.K. iz Beograda, službenik Saobraćajnog instituta (CIP) iz Beograda, kao i
M.M. iz Vranja, vlasnik preduzeća „Vodogradnja“ iz Vranja, zbog krivičnog dela trgovina uticajem i krivičnog dela davanje mita u obavljanju privredne delatnosti i O.M. iz Beograda, direktora ogranka kompanije „Tasjapi“ u Srbiji, zbog krivičnog dela primanje mita u obavljanju priveredne delatnosti.

Sumnja se, da su V.S., N.R., M.K. i O.M., zahtevali od osumnjičeni M.M., kao vlasnika preduzeća „Vodogradnja“, novčani iznos od 20 hiljada eura, kako bi njegovom preduzeću obezbedili poziciju podizvođača u obavljanju zemljanih radova i snabdevanja betonom u projektu izgradnje jeftinih stanova za pripadnike službi bezbednosti. Zbog toga je glavni izvođač tzv. „grubih radova“, tursko preduzeće „Tasjapi“, zaključilo ugovor sa preduzećem „Vodogradnja“ kao podizvođačem, iako je drugo preduzeće dalo povoljniju ponudu za snabdevanje betonom.

Takođe, V.S., N.R. i M.K. su kao odgovorna lica „Saobraćajnog instituta CIP“, koje po osnovu ugovora, u ime R. Srbije obavlja poslove nadzora na navedenim gradilištima, od osumnjičenog M.M., zahtevali navedeni novčani iznos kako bi uticali na druga službena lica ovog instituta da tokom vršenja nadzora na terenu, ne evidentiraju eventualne propuste u pogledu kvaliteta betona koji se isporučuje i kvaliteta izvedenih radova.

Osumnjičeni M.M. je 28.2.2019. godine, u popodnevnim časovima, predao osumnjičenom N.R. deo novčanog iznosa, odnosno 10 hiljada eura, koji novac je pronađen kasnijim pretresom njegovih ličnih stvari.

Prema osumnjičenima je određeno zadržavanje u trajanju do 48 sati, nakon čega će ih saslušati postupajući zamenik Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije u Nišu.

 

Komentara: 0


#   Niš   Vranje   Više javno tužilaštvo   korupcija   bezbednosne snage   krivično delo   jeftini stanovi   Tasjapi firma   Saobraćajni institut CIP
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima