Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Из царинарнице на нишком аеродрому „испарило“ 250 квадрата гранитних плоча

rssBookmark and Share

Ниш 19.10.2018. Јужна Србија Инфо

Цариници су 9. октобра 2018. године, контролом царинског складишта у Нишу утврдили да у њему недостаје око 250 квадратних метара гранитних плоча.

Из царинарнице на нишком аеродрому „испарило“ 250 квадрата гранитних плоча

Прекршај је откривен на робној испостави Аеродром Ниш када су цариници, приликом увоза гранитних плоча из Кине за увозника у Прокупљу, одлучили да прегледају робу смештену у једно од складишта.

Испоставило се да је од укупно 300 метара квадратних мермерних плоча у складишту  остао само мањи део, док је већи део робе ''нестао'' пре него што су за њу плаћене увозне дажбине. Вредност неоцарињене робе процењена је на преко 4.500 долара.

Против увозника, који ће најпре морати да измири обавезе према држави, дакле да плати увозне дажбине, покренут је прекршајни поступак због злоупотребе робе пре окончања царинског поступка. Напомињемо да је за ову врсту прекршаја запрећена казна и до четвороструког износа у односу на вредност робе која је предмет прекршаја, о чему одлучује надлежни суд.

Ради појашњења, треба рећи да се у царинским складиштима држи роба над којом тек треба да се спроведе царински поступак и за то време - за робу су одговорни држаоци складишта који морају да положе банкарску гаранцију приликом његовог отварања.

Цариници врше редовне и ванредне контроле таквих складишта све док се царински поступак над робом не оконча, а све како би се спречило неовлашћено поступање са царинском робом и осигурала њена истоветност до тренутка пуштања у слободан промет.

Коментара: 0


#   Ниш   аеродром   царина   увоз   прекршај   мермер   Царина Ниш
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима