Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Iz carinarnice na niškom aerodromu „isparilo“ 250 kvadrata granitnih ploča

rssBookmark and Share

Niš 19.10.2018. Južna Srbija Info

Carinici su 9. oktobra 2018. godine, kontrolom carinskog skladišta u Nišu utvrdili da u njemu nedostaje oko 250 kvadratnih metara granitnih ploča.

Iz carinarnice na niškom aerodromu „isparilo“ 250 kvadrata granitnih ploča

Prekršaj je otkriven na robnoj ispostavi Aerodrom Niš kada su carinici, prilikom uvoza granitnih ploča iz Kine za uvoznika u Prokuplju, odlučili da pregledaju robu smeštenu u jedno od skladišta.

Ispostavilo se da je od ukupno 300 metara kvadratnih mermernih ploča u skladištu  ostao samo manji deo, dok je veći deo robe ''nestao'' pre nego što su za nju plaćene uvozne dažbine. Vrednost neocarinjene robe procenjena je na preko 4.500 dolara.

Protiv uvoznika, koji će najpre morati da izmiri obaveze prema državi, dakle da plati uvozne dažbine, pokrenut je prekršajni postupak zbog zloupotrebe robe pre okončanja carinskog postupka. Napominjemo da je za ovu vrstu prekršaja zaprećena kazna i do četvorostrukog iznosa u odnosu na vrednost robe koja je predmet prekršaja, o čemu odlučuje nadležni sud.

Radi pojašnjenja, treba reći da se u carinskim skladištima drži roba nad kojom tek treba da se sprovede carinski postupak i za to vreme - za robu su odgovorni držaoci skladišta koji moraju da polože bankarsku garanciju prilikom njegovog otvaranja.

Carinici vrše redovne i vanredne kontrole takvih skladišta sve dok se carinski postupak nad robom ne okonča, a sve kako bi se sprečilo neovlašćeno postupanje sa carinskom robom i osigurala njena istovetnost do trenutka puštanja u slobodan promet.


#   Niš   aerodrom   carina   uvoz   prekršaj   mermer   Carina Niš
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima