Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У Косовској Митровици убијен Оливер Ивановић

rssBookmark and Share

Косовска Митровица 16.01.2018. Јужна Србија Инфо

Оливер Ивановић, лидер Грађанске иницијативе СДП, преминуо је након што су га непознати нападачи јутрос око 8.15 погодили са неколико хитаца, на улазу у своју канцеларију у Косовској Митровици.

Фото: Википедија
Фото: Википедија

Ивановић је након транспорта у КБЦ Косовска Митровица, убрзо подлегао повредама.

Непознати нападачи су јутрос на њега испалили пет хица када је улазио у просторије странке. Како Новости незванично преносе, нападачи су највероватније користили ватрено оружје са пригушивачем. Јаке полицијске снаге блокирале су део града у којем се напад догодио.

Адвокат Небојша Влајић потврдио је за Танјуг да је лидер Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" Оливер Ивановић подлегао повредама, након што је јутрос упуцан у Косовској Митровици.

Како је додао, Ивановић је имао више прострелних рана у горњем делу тела, а лекари су покушали реанимацију, која није успела.

"Обистиниле су се наше најгоре слутње, лекари су објавили у 9.30 да је Оливер Ивановић преминуо. Покушали су реанимацију, ништа није успело. Он има више прострелних рана у горњем делу тела и нажалост са тиме није могао да се избори", рекао је Влајић Танјугу.

Влајић нема информација о томе како је дошло до трагичног догађаја.

"То се десило испред улаза у његову канцеларију, када је кренуо на посао", рекао је Влајић.

Оливер Ивановић, политички и хуманитарни лидер Срба с Косова и председник Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда", био је и државни секретар за Косово и Метохију у некадашњем Министарству за КиМ.

Када је 1999. године формирано Српско национално веће Ивановић је био председник његовог Извршног одбора за северно Косово, одакле је смењен 2001. године.

Кад су владе СРЈ и Србије формирале Координациони центар за Косово и Метохију, постављен за шефа Службе за економски развој и реконструкцију.

Од 2008. налазио се месту државног секретара у Министарству за Косово и Метохију.

Ивановић је од јануара 2014. године заједно са још четворицом Срба био притворен у затвору у Косовској Митровици, где су га теретили за ратни злоцин над цивилним становништвом на Косову и Метохији 1999. и 2000. године.

Еулекс је оптужницу подигао у новембру 2014. године, а судење је почело 18. децембра те године.

Августа 2015. Ивановић је започео штрајк глађу због одбијања да га пусте да се брани са слободе, а затим је, због нарушеног здравља, пребачен у болницу у Косовској Митровици.

Ивановић је 21. јануара 2016. године био осуђен на девет година затвора, а та је пресуда затим укинута, да би августа 2017. године кренуло поновљено суђење у том поступку.

Прошле године пуштен је да се брани са слободе.

Ивановићу је, иначе, у јулу 2017. године запаљен аутомобил у Косовској Митровици, а 2005. године под његов службени ауто је подметнута бомба.

Оливер Ивановић рођен је 1. априла 1953. године у селу Рзнић код Дечана. Основну и Машинско-техничку школу завршио у Косовској Митровици. Био је питомац Војне академије у Загребу, али је напушта после три године. Завршио је Машински факултет у Митровици, а у Приштини је дипломирао и на Економском факултету.

Радио је у митровачком транспортном предузећу "ТрансКосово", фабрици керамичких плочица "Мозаик" и представништву фирме "Хепок" из Мостара. Од 1991. до 1998. био је на челу спортског центра у Косовској Митровици.

На месту заменика генералног директора компаније "Фероникл" из Глоговца провео је период до 2004. године, када је постао директор Националне службе за запошљавање за Косово и Метохију.

Када је 1999. године формирано Српско национално веће Ивановић је постао председник његовог Извршног одбора за северно Косово. Са тог места смењен је 2001. године. Кад су владе СРЈ и Србије формирале Координациони центар за Косово и Метохију, постављен за шефа Службе за економски развој и реконструкцију.

Од 2008. налазио се месту државног секретара у Министарству за Косово и Метохију. Био је члан Социјалдемократске партије која више не постоји. Био је инструктор и међународни карате судија. Био је и председник карате клуба "Трепча".

Био је ожењен и отац три сина.


#   убиство   Косово и Метохија   Косовска Митровица   Оливер Ивановић   штрајк глађу   Машински факултет   подметнута бомба   државни секретар
@Ivanovic_Oliver @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима