Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Како је текла талачка драма - Отмичар пуцао чим је полиција кренула у акцију!

rssBookmark and Share

Ниш 14.09.2015.

Ненад Стевић (55) отео бившу супругу М. М. (53) и претио пиштољем. Жандарми бацили шок-бомбу, након чега је пуцао, али никог није погодио
Отмичар супруге био представник Ниша на Малти

Овде се одиграла права драма... Башта играонице „Венера “ у центу града
Овде се одиграла права драма... Башта играонице „Венера “ у центу града

Било је то као ходање по ивици жилета. Један погрешан корак могао је да доведе до трагедије јер је осумњичени три сата држао бившу жену као таоца и претио напуњеним пиштољем. Страховали смо да ће убити супругу или себе, кажу нишки полицајци који су заједно са Жандармеријом успели да ухапсе Ненада Стевића (55) из Лештана, који је отео бившу невенчану супругу М. М. (53) из Ниша.

Незапамћена породична драма почела је у суботу око 22 сата, када је Стевић жену позвао телефоном да се сретну да би наводно решили неке нерашчишћене имовинске односе.

Тешки преговори

- Чим су се нашли, он јој је запретио пиштољем и наредио јој да пође с њим. Док су ишли улицом, он ју је тукао. То су приметили пролазници, који су пријавили полицији. Они су неко време били на клупи у једном парку да би затим прешли у башту играонице „Венера“, где су сели за сто. Све време претио је да ће убити и супругу и себе, као и сваког ко му буде пришао - кажу наши саговорници из истраге.

Тада је почела полицијска акција захваљујући којој се драма успешно окончала.

- Током целе акције била сам на вези са колегама који су били ангажовани и координирала сам њихов рад - објашњава Марија Стојановић, шеф смене дежурне службе.

Данијел Лековић, помоћник командира полицијске испоставе Медијана, руководио је обезбеђивањем места догађаја.

- Одмах смо блокирали саобраћај, али и правце могућег бекства осумњиченог. Такође, водили смо рачуна да сви они који су се затекли у близини буду безбедни током акције, нарочито станари околних зграда - каже Лековић.

Владимир Ивановић, члан преговарачког тима МУП Србије, покушао је да убеди осумњиченог да пусти жртву и одбаци оружје.

- Човек је био у стању акутног стреса. Постојала је реална опасност да неког повреди или изврши самоубиство. Покушавали смо да га смиримо и да добијемо на времену како бисмо успешно спровели тактичку акцију - објашњава Ивановић.

Напуњени „магнум“

Међутим, Ненад је све време у крилу држао напуњени „магнум 357“ и чим би му полиција пришла, прислањао би га на подбрадак. Тек након дугог убеђивања пристао је да жену пусти да оде до тоалета. Чим је она замакла, припадници Жандармерије бацили су на њега шок-бомбу. Да Ненад није презао да употреби оружје, доказује то да је током гушања са жандармима испалио један метак, који никога није погодио.

Небојша Петковић, шеф Одсека за сузбијање општег криминалитета, нагласио је да је заједничка акција полицијских служби и нишке Жандармерије успешно одрађена.

- Била је то веома ризична акција јер је та особа одбијала комуникацију са нама. Схватили смо да нам је потребна помоћ Жандармерије и у сарадњи с њима успешно смо окончали акцију - казао је Петковић.

Ненаду Стевићу одређено је задржавање до 48 сати због кривичних дела изазивања опште опасности, насиља у породици и недозвољеног држања оружја.

Они су решили талачку кризу... Припадници нишке полиције заједно са Жандармеријом успели да без жртава окончају драму у центру Ниша

Како пише Курир, М. М. је са Ненадом била петнаестак година у ванбрачној вези из које имају и малолетну ћерку. Он из претходног брака има двоје деце. Његова бивша супруга и син су након вести о овом догађају стигли у Ниш и молили су га да се преда. Међутим, он није послушао ни њихове молбе, па је силом савладан.

Жена ћути

Срђан Алексић, Стевићев адвокат, али и градски већник који је био добро упознат с његовим радом у Нишу, каже за Курир да ће много тога бити јасније након што његов клијент буде саслушан у тужилаштву.
- Идем на саслушање код тужиоца јер ме је Стевић ангажовао као браниоца. Засад могу да кажем само да ствари нису једноставне и да је био у стању психичког растројства кад је извршио дело за које се терети - саопштио је Алексић. Стевићева бивша супруга М. М. није желела да разговара с новинарима.

Како сазнајемо, Стевић је, према биографији на сајту Канцеларије за сарадњу с дијаспором Града Ниша, био угледан грађанин, који је чак овај град представљао у иностранству.

Угледни грађанин

Ненад Стевић (55) из Лештана, који је у суботу ухапшен након што је уз претње пиштољем киднаповао ванбрачну супругу М. М. (55), био је амбасадор Канцеларије за сарадњу с дијаспором Града Ниша на Малти, преноси Курир.

- Стевић је рођен у Лесковцу, основну школу је завршио у Нишу, а ту је и матурирао, и то у уметничкој школи „Ђорђе Крстић“. На нишком Филозофском факултету је дипломирао социологију, оснивач је и члан Одбора за грађанску иницијативу, у којем је од великих грађанских протеста 1996. па до 2012. године радио на примени неколико значајних пројеката, међу којима су Школа за демократију, Школа за младе лидере, те пројекат за превенцију наркоманије - наводи се на сајту Канцеларије за сарадњу с дијаспором.

Он је од 1998. до 2002. године радио у Градској управи Ниша, где је био задужен за комуникацију с медијима и информисање, а од 2002. до 2005. радио је као саветник при Амбасади САД на пројекту Development Alternatives Inc., у оквиру ког је допринео успостављању градских услужних центара Ниша, Суботице, Зрењанина, Крупња и Општине Савски венац у Београду.

- Канцеларија за сарадњу с дијаспором у Нишу га је октобра прошле године именовала за амбасадора на Малти с обзиром на то да је он живео у овој земљи и добро је познавао прилике у Нишу - кажу његови познаници.

Стевићев познаник из Ниша шокиран је овим догађајем јер је, како каже, Ненад угледан Нишлија.
- Ненад јесте имао кућу код Београда, али је већи део живота провео у Нишу. Обављао је до сада бројне функције, радио на разним пројектима и представљао је наш град у иностранству - каже саговорник.

Три кривична дела

Стевић се терети за три кривична дела - за изазивање опште опасности, за које је, с обзиром на то је извршено употребом ватреног оружја, запрећена казна затвора од две до десет година. Такође, одговараће и због насиља у породици, за које је прописана казна од шест месеци до пет година, те за недозвољено држање оружја, за шта Кривични законик предвиђа исто толику казну.


#   Ниш   полиција   жандармерија   отмица   Ђорђе Крстић   Градски већник   Срђан Алексић   Ненад Стевић     кривични законик   полицијска акција
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима