Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Стиди се што је Драган

rssBookmark and Share

Топлица река 31.01.2009.

Стиди се што је Драган

Без имена 40 година - Бескућник Антонело Сато из Каљарија на Сардинији сазнао да се зове Драган Јанковић и да потиче из Србије


Није стигао да загрли мајку

31.01.2009.

Драматична животна прича Антонела Сата, италијанског бескућника и човека без идентитета, коме су власти дале име по улици у којој је спавао у Каљарију, ових је дана разрешена.

Захваљујући емисији „Цхи л’ха висто?“ („Ко га је видео?“) Трећег канала италијанске државне ТВ станице РАИ, утврђено је да Антонело заправо Драган Јанковић из Прћиловице крај Алексинца!

Драгана су отели и продали док је био дете. Просјачио је по италијанским улицама и тако преживљавао. Сећа се само да је живео с Ромима јужнословенских имена, али да им није био син. Ових дана био је у посети браћи и члановима породице у Србији. Посетио је и гроб своје мајке и видео тешке услове у којима живи његова породица. На крају се ипак вратио у улицу Сата у Каљарију на Сардинији, где је одлучио да остане.

- Остаћу у вези с члановима породице, али сам одлучио да живим у Италији - рекао је Драган.

Његова животна прича добила је расплет када се пријавио у популарну емисију у потрази за својим родитељима. Његов случај веома су пратили и у Хрватској након што се Драгица Олај, пензионерка из Пуле, јавила у емисију мислећи да се ради о њеном сину Драгану Олају, који је отет пре 43 године, када је имао само пет и по година. Драган је отет 4. априла 1966. године, док се као мали дечак играо испред зграде у којој је живео с мајком, оцем и сестром.

- Док су деца била у дворишту, аутомобилом су дошли неки непознати људи. Позвали су њега и још једног дечака, нешто им понудили и тада су деца ушла у аутомобил - присећала се Драгица Олај, верујући да ће коначно опет бити са својим сином. Уговорен је њен сусрет са Антонелом у Каљарију, али је ДНК анализа разбила сваку сумњу да је он Драгичин син Драган Олај који је нестао 1966. године, а који је проглашен мртвим 1971. године.

П. Р. http://www.alo.co.yu/vesti/12167/Nije_stigao_da_zagrli_majku


Антонело Сата није хтео ни да види рођаке из Прћиловице

Стиди се што је Драган

Уторак - 03.02.2009

Драган Јанковић, давно одбегли, а како се тврди и украдени дечак из ромске махале у Прћиловици крај Алексинца, после три деценије вратио се на своје огњиште.

Међутим, угледавши беду, постидео се свог ујака и његове породице и вратио се просјачком животу у Италији.

Драматична животна прича Антонела Сата, италијанског бескућника и човека без идентитета, коме су власти дале име по улици у којој је спавао у Каљарију на острву Сардинија, разрешена је захваљујући емисији „Цхи л’ха висто?“ („Ко га је видео?“) Трећег канала италијанске државне ТВ станице РАИ. Утврђено је да Антонело заправо Драган Јанковић. Драгица Олај из Пуле, видевши га на хрватској телевизији, помислила да је њен давно отети син, али је Драган, након што је ДНК анализом утврђено је да није Драгичино дете, признао да је у ствари Ром из Прћиловице.

Када је Антонело, односно Драган Јанковић, после свега стигао у родно село, уплашио се беде својих рођака, па како они тврде, није хтео ни да разговара са њима.

- Овде је Драган рођен и одавде је пре једно 30 година побегао од куће - прича Илија Станковић, рођени брат Драганове покојне мајке Стане, показујући на малу бетонирану плочу у дворишту у ромској махали на ободима Прћиловице.

Од трошног кућерка остао је само бетонски под. Преко пута, ниска кућа ујака. Радознали да виде ко то пита за Драгана, у њу долазе два његова сина, Славиша и Топлица и њихова деца. Причају да је Драган нестао када је имао свега пет-шест година.

- Ма побегао је од куће. Волео је да скита. Чули су његови да је у Крагујевцу, па су браћа ишла да га траже. Тражили су га целу ноћ, али није га било нигде. Кажу да је просио на аутопуту, па му је неко вероватно дао чоколаду и одвео га у Италију - прича Славиша, Анотенелов брат по ујаку.

Илија није ни видео Драгана илити Антонела, јер није био ту када је овај са екипом ТВ Б92 стигао у Прћиловицу. А ујакови синови кажу да, кад се појавио, малтене није ни хтео да изађе из аутомобила.

- Ја му кажем:“ Драгане, где си, да ли ме се сећаш?“ А он неће ни да прича српски. Само виче: „Мама миа!“ Ја га загрлим, а он ми каже: „Бежи“ - прича Славиша Станковић.

Рођаци кажу да је Драган био „лепо обучен“ и тврде да их се постидео, јер су сиромашни.

- Ништа га нисмо разумели. Причао је само италијански - каже један од братанаца Томислав.

Славиша одмах додаје:

- А после смо га видели на телевизору да плаче над сликом мајке коју му је дала његова полусестра Олга, која живи у Борчи. На телевизору је знао српски. Певао је ону: „Сиромах сам, а волим да живим...“

И тако је Антонело био, видео Прћиловицу и вратио се у улицу Сатта у Каљарију, где је досад живео.

- Било нам је криво што није хтео с нама да разговара. И само нам је викао „бежи“, зато што смо сиромашни - каже Славиша, док његов брат Топлица додаје:

- Стидео се што смо бедни!

Док машу док одлазимо, као и оног дана када је Антонело одлазио, рођаци кажу да сумњају да ће се Драган Јанковић више вратити у своје родно село!

Родитељи дигли руке

Ујак Илија каже да су мајка и отац, који је био инвалид у колицима, дигли руке од несталог сина. Каже да нестанак нису ни пријавили полицији. Са још троје деце, давно су се преселили у Трстеник. Мајка Стана је умрла пре седам година, а отац убрзо после тога.

М. С. http://www.alo.co.yu/vesti/12242/Stidi_se_sto_je_Dragan



#   Топлица река   Драган Јанковић   Славиша Станковић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима