Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Stidi se što je Dragan

rssBookmark and Share

Toplica reka 31.01.2009.

Stidi se što je Dragan

Bez imena 40 godina - Beskućnik Antonelo Sato iz Kaljarija na Sardiniji saznao da se zove Dragan Janković i da potiče iz Srbije


Nije stigao da zagrli majku

31.01.2009.

Dramatična životna priča Antonela Sata, italijanskog beskućnika i čoveka bez identiteta, kome su vlasti dale ime po ulici u kojoj je spavao u Kaljariju, ovih je dana razrešena.

Zahvaljujući emisiji „Chi l’ha visto?“ („Ko ga je video?“) Trećeg kanala italijanske državne TV stanice RAI, utvrđeno je da Antonelo zapravo Dragan Janković iz Prćilovice kraj Aleksinca!

Dragana su oteli i prodali dok je bio dete. Prosjačio je po italijanskim ulicama i tako preživljavao. Seća se samo da je živeo s Romima južnoslovenskih imena, ali da im nije bio sin. Ovih dana bio je u poseti braći i članovima porodice u Srbiji. Posetio je i grob svoje majke i video teške uslove u kojima živi njegova porodica. Na kraju se ipak vratio u ulicu Sata u Kaljariju na Sardiniji, gde je odlučio da ostane.

- Ostaću u vezi s članovima porodice, ali sam odlučio da živim u Italiji - rekao je Dragan.

Njegova životna priča dobila je rasplet kada se prijavio u popularnu emisiju u potrazi za svojim roditeljima. Njegov slučaj veoma su pratili i u Hrvatskoj nakon što se Dragica Olaj, penzionerka iz Pule, javila u emisiju misleći da se radi o njenom sinu Draganu Olaju, koji je otet pre 43 godine, kada je imao samo pet i po godina. Dragan je otet 4. aprila 1966. godine, dok se kao mali dečak igrao ispred zgrade u kojoj je živeo s majkom, ocem i sestrom.

- Dok su deca bila u dvorištu, automobilom su došli neki nepoznati ljudi. Pozvali su njega i još jednog dečaka, nešto im ponudili i tada su deca ušla u automobil - prisećala se Dragica Olaj, verujući da će konačno opet biti sa svojim sinom. Ugovoren je njen susret sa Antonelom u Kaljariju, ali je DNK analiza razbila svaku sumnju da je on Dragičin sin Dragan Olaj koji je nestao 1966. godine, a koji je proglašen mrtvim 1971. godine.

P. R. http://www.alo.co.yu/vesti/12167/Nije_stigao_da_zagrli_majku


Antonelo Sata nije hteo ni da vidi rođake iz Prćilovice

Stidi se što je Dragan

Utorak - 03.02.2009

Dragan Janković, davno odbegli, a kako se tvrdi i ukradeni dečak iz romske mahale u Prćilovici kraj Aleksinca, posle tri decenije vratio se na svoje ognjište.

Međutim, ugledavši bedu, postideo se svog ujaka i njegove porodice i vratio se prosjačkom životu u Italiji.

Dramatična životna priča Antonela Sata, italijanskog beskućnika i čoveka bez identiteta, kome su vlasti dale ime po ulici u kojoj je spavao u Kaljariju na ostrvu Sardinija, razrešena je zahvaljujući emisiji „Chi l’ha visto?“ („Ko ga je video?“) Trećeg kanala italijanske državne TV stanice RAI. Utvrđeno je da Antonelo zapravo Dragan Janković. Dragica Olaj iz Pule, videvši ga na hrvatskoj televiziji, pomislila da je njen davno oteti sin, ali je Dragan, nakon što je DNK analizom utvrđeno je da nije Dragičino dete, priznao da je u stvari Rom iz Prćilovice.

Kada je Antonelo, odnosno Dragan Janković, posle svega stigao u rodno selo, uplašio se bede svojih rođaka, pa kako oni tvrde, nije hteo ni da razgovara sa njima.

- Ovde je Dragan rođen i odavde je pre jedno 30 godina pobegao od kuće - priča Ilija Stanković, rođeni brat Draganove pokojne majke Stane, pokazujući na malu betoniranu ploču u dvorištu u romskoj mahali na obodima Prćilovice.

Od trošnog kućerka ostao je samo betonski pod. Preko puta, niska kuća ujaka. Radoznali da vide ko to pita za Dragana, u nju dolaze dva njegova sina, Slaviša i Toplica i njihova deca. Pričaju da je Dragan nestao kada je imao svega pet-šest godina.

- Ma pobegao je od kuće. Voleo je da skita. Čuli su njegovi da je u Kragujevcu, pa su braća išla da ga traže. Tražili su ga celu noć, ali nije ga bilo nigde. Kažu da je prosio na autoputu, pa mu je neko verovatno dao čokoladu i odveo ga u Italiju - priča Slaviša, Anotenelov brat po ujaku.

Ilija nije ni video Dragana iliti Antonela, jer nije bio tu kada je ovaj sa ekipom TV B92 stigao u Prćilovicu. A ujakovi sinovi kažu da, kad se pojavio, maltene nije ni hteo da izađe iz automobila.

- Ja mu kažem:“ Dragane, gde si, da li me se sećaš?“ A on neće ni da priča srpski. Samo viče: „Mama mia!“ Ja ga zagrlim, a on mi kaže: „Beži“ - priča Slaviša Stanković.

Rođaci kažu da je Dragan bio „lepo obučen“ i tvrde da ih se postideo, jer su siromašni.

- Ništa ga nismo razumeli. Pričao je samo italijanski - kaže jedan od bratanaca Tomislav.

Slaviša odmah dodaje:

- A posle smo ga videli na televizoru da plače nad slikom majke koju mu je dala njegova polusestra Olga, koja živi u Borči. Na televizoru je znao srpski. Pevao je onu: „Siromah sam, a volim da živim...“

I tako je Antonelo bio, video Prćilovicu i vratio se u ulicu Satta u Kaljariju, gde je dosad živeo.

- Bilo nam je krivo što nije hteo s nama da razgovara. I samo nam je vikao „beži“, zato što smo siromašni - kaže Slaviša, dok njegov brat Toplica dodaje:

- Stideo se što smo bedni!

Dok mašu dok odlazimo, kao i onog dana kada je Antonelo odlazio, rođaci kažu da sumnjaju da će se Dragan Janković više vratiti u svoje rodno selo!

Roditelji digli ruke

Ujak Ilija kaže da su majka i otac, koji je bio invalid u kolicima, digli ruke od nestalog sina. Kaže da nestanak nisu ni prijavili policiji. Sa još troje dece, davno su se preselili u Trstenik. Majka Stana je umrla pre sedam godina, a otac ubrzo posle toga.

M. S. http://www.alo.co.yu/vesti/12242/Stidi_se_sto_je_Dragan



#   Toplica reka   Dragan Janković   Slaviša Stanković
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima