Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Овогодишњи почетак августа рекордан по броју пожара на отвореном

rssBookmark and Share

Брестовац 07.08.2013. Autor: T.S.

Током последњег викенда на простору које покрива лесковачка Полицијска управа догодило се 7 пожара на отвореном простору. Горело је ниско растиње а срећом није било озбиљније повређених у овим пожарима који су изазвани углавном неконтролисаним паљењем стрњике и другог биоотпада.

Овогодишњи почетак августа рекордан по броју пожара на отвореном

Овог лета било је већ тридесетак пожара. Најваише пожара на отвореном овог лета било је у северном делу лесковачке општине, где је у атару села Брестовац забележено једно нехотично паљење вишњика и пшенице у поврипни од око тридесетак ари појединачно. Један од мештана палио стрњику а ватра се неконтролисано услед ветра и врућине отела контроли и прешла у суседне поседе. Нема дана да лесковачки ватрогасци у овим  крајевима  не угасе бар један пожар.

„Ми ћемо до краја јесени по лесковачким месним заједницама организовати едукацију становништва у превенцији последица од пожара. Имамо позитивно искуство са едукације грађана у   највећој градској месноој заједници „Ветерница“ у Лесковцу, а то ћемо применити у дугим месним заједниама иподручним одборима пре свега у оним где је било пожара током ове године“, истиакао је у разговору за нашу редакцију Миодраг Марјановић начелник сектора лесковачке ПУ којој припада шесдесетак храбрих лесковачких ватрогасаца.

„Овог лета немамо одмора ни једноиг дана. А када одмарамо и  не гасимо пожаре наши ватрогасци, где је више од половине њих старости око тридесетак година, вежбају ситуације гашења и спашавања имовине и лица. А грађани нас зову за све, рецимо једној госпођи из овдашпњег „Радничког насеља“ се маче заглавило у олук а она се „у страху за мачетом“ сетила ватрогасаца. Недавно смо спашавали  једно магаре у селу Драговац надомак Бојника у којем је власник Ром кренуо са њим натзашке вероватно услед већег конзумирања алкохола, па магаре упало у пољски бунар а власник остао и надао вику за помоћ, али све је прошло у најбољем реду по њега и магаре…“причао нам је уз осмех у нашем последњем разговору господин Марјановић.

Марјановић мисли да авион за гашење пожара из руске противпожарне ескадриле пристигао у понедељак 5. августа текуће године на нишки аеродром „Константин Велики“ у многоме ће допринети гашењу евентуалних пожара на неприступачним  планинским теренима југа Србије, али ће и даље највећи терет у овим пословима имати вредни и храбри лесковачки ватрогасци.


#   пожар   Брестовац   Цар Константин Велики   Ветерница   Миодраг Марјановић   ватрогасци   аеродром   гашење пожара
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима