Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ovogodišnji početak avgusta rekordan po broju požara na otvorenom

rssBookmark and Share

Brestovac 07.08.2013. Autor: T.S.

Tokom poslednjeg vikenda na prostoru koje pokriva leskovačka Policijska uprava dogodilo se 7 požara na otvorenom prostoru. Gorelo je nisko rastinje a srećom nije bilo ozbiljnije povređenih u ovim požarima koji su izazvani uglavnom nekontrolisanim paljenjem strnjike i drugog biootpada.

Ovogodišnji početak avgusta rekordan po broju požara na otvorenom

Ovog leta bilo je već tridesetak požara. Najvaiše požara na otvorenom ovog leta bilo je u severnom delu leskovačke opštine, gde je u ataru sela Brestovac zabeleženo jedno nehotično paljenje višnjika i pšenice u povripni od oko tridesetak ari pojedinačno. Jedan od meštana palio strnjiku a vatra se nekontrolisano usled vetra i vrućine otela kontroli i prešla u susedne posede. Nema dana da leskovački vatrogasci u ovim  krajevima  ne ugase bar jedan požar.

„Mi ćemo do kraja jeseni po leskovačkim mesnim zajednicama organizovati edukaciju stanovništva u prevenciji posledica od požara. Imamo pozitivno iskustvo sa edukacije građana u   najvećoj gradskoj mesnooj zajednici „Veternica“ u Leskovcu, a to ćemo primeniti u dugim mesnim zajedniama ipodručnim odborima pre svega u onim gde je bilo požara tokom ove godine“, istiakao je u razgovoru za našu redakciju Miodrag Marjanović načelnik sektora leskovačke PU kojoj pripada šesdesetak hrabrih leskovačkih vatrogasaca.

„Ovog leta nemamo odmora ni jednoig dana. A kada odmaramo i  ne gasimo požare naši vatrogasci, gde je više od polovine njih starosti oko tridesetak godina, vežbaju situacije gašenja i spašavanja imovine i lica. A građani nas zovu za sve, recimo jednoj gospođi iz ovdašpnjeg „Radničkog naselja“ se mače zaglavilo u oluk a ona se „u strahu za mačetom“ setila vatrogasaca. Nedavno smo spašavali  jedno magare u selu Dragovac nadomak Bojnika u kojem je vlasnik Rom krenuo sa njim natzaške verovatno usled većeg konzumiranja alkohola, pa magare upalo u poljski bunar a vlasnik ostao i nadao viku za pomoć, ali sve je prošlo u najboljem redu po njega i magare…“pričao nam je uz osmeh u našem poslednjem razgovoru gospodin Marjanović.

Marjanović misli da avion za gašenje požara iz ruske protivpožarne eskadrile pristigao u ponedeljak 5. avgusta tekuće godine na niški aerodrom „Konstantin Veliki“ u mnogome će doprineti gašenju eventualnih požara na nepristupačnim  planinskim terenima juga Srbije, ali će i dalje najveći teret u ovim poslovima imati vredni i hrabri leskovački vatrogasci.


#   požar   Brestovac   Car Konstantin Veliki   Veternica   Miodrag Marjanović   vatrogasci   aerodrom   gašenje požara
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima