Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Rusko - srpska vežba gašenja požara

rssBookmark and Share

10.09.2011. Tanjug

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i ruskog Ministarstva za vanredne situacije danas su na obali Oblačinskog jezera kod Merošine uspešno izveli zajedničku vežbu gašenja požara.

Rusko - srpska vežba gašenja požara

Vežbi su prisustvovali zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Konuzin koji su izrazili zadovoljstvo onim što su prikazali pripadnici ministarstva dve države.

Konuzin je rekao novinarima da je i ova vežba pokazala da je saradnja ministarstava dve države dobila ozbiljan i čvrst karakter.

On je izrazio zadovoljstvo što se ovom vežbom nastavlja realizacija projekta formiranja regionalnog centra za vanredne situacije u Nišu. "Želimo da centar što pre počne da radi i to do kraja godine i Rusija je spremna da doprinese tome", kazao je Konuzin.

Prema njegovim rečima, Rusija i Srbija su pioniri u oblasti formiranja takvih centara koji u tom obliku i kapacitetu ne postoje nigde.

Dačić je podsetio da je projekat formiranja rusko-srpskog Centra za vanredne situacije u Nišu usaglašen između dva resorna ministarstva kao i vlada Srbije i Rusije.

On je dodao da je neophodno završiti određene pravne formalnosti između dve države o formiranju tog centra koji će služiti za reagovanje u vanrednim situacijama, požarama, poplavama, zemljotresima...

Prema njegovim rečima, formiranje Centra je nacionalni i društveni interes Srbije ali i celog regiona jer će letilice koje će biti smeštene u Nišu u slučaju požara ili zemljotresa moći da pomognu i stanovništvu susednih država.

Dačih je, podsetivši da Centar formiraju srpska i ruska strana, kazao da je otvoren i za ostale države regiona koje žele da se priključe.

Cilj današnje vežbe bio je promocija zajedničkih aktivnosti ruskog i srpskog ministarstva u oblasti zaštite i spasavanja u slučaju velikih požara.

Vežbu su izveli pripadnici Sektora za vanredne situacije i Helikopterske jedinice MUP-a Srbije i ruskog Ministarstava za vanredne situacije.

Dve ruske letelice za gašenje požara krajem avgusta su sletele na niški aerodrom "Konstantin Veliki", gde će iz preventivnih razloga biti stacionirane do 12. septembra, kako bi pomogle u slučaju novih vatrenih stihija u Srbiji i zemljama u okruženju.

To su avion "berijev 200" koji može da ponese više od 12 tona vode i helikoper "Mi 26", čiji kapacitet je najmanje 15 tona vode, a služiće za gašenje požara u Srbiji, ali i u zemljama u okruženju.

Na niškom aerodromu su i u protekle dve godine, u okviru priprema za formiranje regionalnog Centra za vanredne situacije, bile desetak dana smeštene dve ruske letelice za gašenje požara sa odgovarajućom posadom.

Projekat formiranja Centra za vanredne situacije u Nišu, koji je namenjen za reagovanje u slučaju požara, poplava i drugih elementarnih nepogoda ne samo u Srbiji, već i u okruženju, pokrenuli su resorni srpski i ruski ministri, Dačić i Sergej Šojgu.




#   Ivica Dačić   Car Konstantin Veliki   aerodrom   gašenje požara
@DacicIvica @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima