Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Полицајцима из Мерошине одређен притвор до осам дана

rssBookmark and Share

18.09.2010. Бета

Ванрасправно кривично веће Основног суда у Прокупљу одредило је у ноћи између петка и суботе притвор у трајању до осам дана четворици полицајаца из Мерошине због основане сумње да су злоупотребили службени положај и фалсификовали службене исправе.

Полицајцима из Мерошине одређен притвор до осам дана

Притвор је одређен Драгану К. (44), Јовици Ј. (42), Саши М. (40) и Радивоју Р.(45), полицајцима полицијске станице у Мерошини.

Полицајци се сумњиче да су у дужем периоду уносили нетачне податке у службене исправе и на тај начин омогућили одређеном броју Албанаца са Косова да на основу лажне пријаве пребивалишта на територији Мерошине добију путне исправе.

Председница Већа судија Слађана Жугић изјавила је Бети да је Веће "нашло да постоје законски разлози за одређивање притвора" до осам дана, као и да ће у том року истражни судија тог суда "спровести поступак истражних радњи".

Четири полицајца се заправо терете да нису према налогу полицијских органа извршила тачне провере пријављених места становања придошлих Албанаца на територију општине Мерошине.

Такође се сумњиче да су у службене исправе као адресе становања Албанаца уносили куће које су биле потпуно неусловне за становање, односно у којима они нису могли да станују.

Саслушавање Драгана К, Саше М. и Јовице Ј. пред истражним судијом Основног суда Верицом Веселиновић трајало је шест сати, док четврти осумњичени полицајац Радивој Р. није саслушан јер се налази на летовању.

Полицајци осумњичени за злоупотребу службеног положаја биће у притвору у Истражном затвору у Прокупљу.

Након уручивања решења о одређивању притвора, јутрос око два сата, бранилац осумњичених, адвокат Саша Кнежевић из Ниша рекао је Бети да је "скандалозно то што је Кривично веће у Прокупљу о доношењу одлуке о одређивању притвора већало равно шест сати".

Он је истакао да је ово било "несвакидашње маратонско саслушавање осумњичених и већање судија које је трајало готово 13 сати".

Министар полиције Ивица Дачић изјавио је јуче да ће бити поништена сва фалсификована документа која су Албанци прибавили злоупотребом положаја службених лица Полицијске станице у Мерошини.

Представници Удружења бораца рата 1990-1999. и Покрета социјалиста из Прокупља који су први указали на злоупотребу око путних исправа у Мерошини, прикупили су више од 2.000 потписа и упутили петицију Влади Србије од које су тражили поништавање нелегалних докумената Албанаца.

Они су организовали и протестни митинг у Мерошини на коме су указали на то да су на основу пребивалишта више од 50 косовских Албанаца уписано и у бирачке спискове те општине.


#   Ивица Дачић   истражни судија   Саша Кнежевић   Удружења бораца
@DacicIvica @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима