Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ухапшен Ратко Младић !

rssBookmark and Share

Лазарево 26.05.2011. Стефан Радовић

Хашки бегунац Ратко Младић ухапшен је рано јутрос на територији Србије.
Вест су пренели сви светски медији, а у првим реаговањима званичника указује се да је Србија отклонила кључну препреку на путу интеграција у Европску унију.

Ухапшен Ратко Младић !

Тадић је, обраћајући се домаћим и страним извештачима, рекао да је поносан на акцију у којој је главну улогу одиграла БИА, да је "скинута љага са Србије", а да је процедура за изручење Младића Хагу у току.


По речима заменика тужиоца за ратне злочине Бруна Векарића, процедура до Младићевог изручења могла би да потраје око недељу дана, а Младић би са браниоцем требало да се појави пред истражним судијом.


Вест да је Младић ухапшен прво је објавио загребачки "Јутарњи лист", уследила је серија незваничних информација у београдским и светским медијима, а Тадић је потврдио у 13.15 сати.

-У име републике Србије обавештавам вас да је данас током јутарњих сати ухапшен Ратко Младић у акцији коју су извеле координисано БИА и слузба за откривање ратних злочина.. Окончали смо један тежак период наше историје и скинули љагу са Србије и припадника српског народа где год да живе, рекао је Тадић на ванредној конференцији за штампу.

Младић се,крио у селу Лазарево код Зрењанина под именом Милорад Комадић.

Мештани тог села тврде да јутрос нису приметили никакву акцију хапшења, само неколико полицијских аутомобила са београдским регистарским таблицама и "уобичајену" рацију три куће Младићевих рођака.

-Сматрам да је ова акција показала да су службе Републике Србије учиниле ову земљу сигурном и обезбедиле владавину права и да је нас рад на трагању за опстуженима за ратне злочине обезбедио да Србија подигне свој морални кредибилитет у међународној јавности и да се сви укупни безбеностни капацитети подигну на виши ниво. Највећи посао обавила је БИА", рекао је председник Србије Борис Тадић .

Тадић и констатовао да је добро за Србију да је и ова страница историје затворена.

Оптужница против Младића подигнута је пред Хашким трибуналом 1995. године, а у бекству је званично од краја 1996.

Хапшењем се, по Тадићевим речима, не завршава истрага у Србији о томе ко му је помагао, а "сви који то јесу чинили биће процесуирани пред истразним органима".

На питање да ли очекује нереде после хапшења, Тадић је рекао да не очекује политичку нестабилност, а да ће свако ко покуша тако нешто бити „ухапшен и гоњен“.

Истражни судија ће Младићу и његовом браниоцу предочити оптужницу и саслушати шта има да каже поводом ње, а судија има рок од три дана да донесе решење о испуњености претпоставки за предају оптуженика Хашком трибуналу.

Тадић је поручио једином преосталом хашком бегунцу, Горану Хаџићу, да ће и он бити ухапшен.

Цветковић: Уклоњена највећа препрека !

Председник Владе Србије Мирко Цветковић изјавио је данас да је хапшењем Ратка Младића уклоњена највећа препрека у процесу европских интеграција.


-Ово је и доказ да су све надлежне институције озбиљно радиле свој посао. Србија је јасно показала да је привржена правди и поштовању владавине права, навео је Цветковић у изјави медијима.

Председник Владе Србије истакао је да се залаже за персонализацију одговорности и извођење пред лице правде свих осумњичених за ратне злочине почињене на територији бивше Југославије.


Дачић: Младић није пружао отпор  !

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да је хашки оптуженик Ратко Младић ухапшен данас у близини Зрењанина током претреса кућа на четири локације.

Дачић је рекао новинарима да су куће припадале Младићевим рођацима и да приликом акције хапшења полиција није употребила ватрено оружје, нити је било било каквог пружања отпора.

Он је истакао да је Младић ухапшен у координираној акцији службе МУП-а за откривање ратних злочина и Безбедносно-информативне агенције.

Он је оценио да данашње хапшење представља и велики корак напред у даљем приближавању Србије Европској Унији, али и испуњавање домаћих обавеза у истрази против особа оптужених за ратне злочине.

Већина мештана Лазарева, надомак Зрењанина, изненађени су вешћу појединих медија да је хашки оптуженик Ратко Младић ухапшен управо у том селу. Младић ухапшен, рекао на је очевидац.


#   полиција   Србија   Ивица Дачић   Лазарево   Борис Тадић   истражни судија   Мирко Цветковић   председник Србије
@DacicIvica @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима