Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Uhapšen Ratko Mladić !

rssBookmark and Share

Lazarevo 26.05.2011. Stefan Radović

Haški begunac Ratko Mladić uhapšen je rano jutros na teritoriji Srbije.
Vest su preneli svi svetski mediji, a u prvim reagovanjima zvaničnika ukazuje se da je Srbija otklonila ključnu prepreku na putu integracija u Evropsku uniju.

Uhapšen Ratko Mladić !

Tadić je, obraćajući se domaćim i stranim izveštačima, rekao da je ponosan na akciju u kojoj je glavnu ulogu odigrala BIA, da je "skinuta ljaga sa Srbije", a da je procedura za izručenje Mladića Hagu u toku.


Po rečima zamenika tužioca za ratne zločine Bruna Vekarića, procedura do Mladićevog izručenja mogla bi da potraje oko nedelju dana, a Mladić bi sa braniocem trebalo da se pojavi pred istražnim sudijom.


Vest da je Mladić uhapšen prvo je objavio zagrebački "Jutarnji list", usledila je serija nezvaničnih informacija u beogradskim i svetskim medijima, a Tadić je potvrdio u 13.15 sati.

-U ime republike Srbije obaveštavam vas da je danas tokom jutarnjih sati uhapšen Ratko Mladić u akciji koju su izvele koordinisano BIA i sluzba za otkrivanje ratnih zločina.. Okončali smo jedan težak period naše istorije i skinuli ljagu sa Srbije i pripadnika srpskog naroda gde god da žive, rekao je Tadić na vanrednoj konferenciji za štampu.

Mladić se,krio u selu Lazarevo kod Zrenjanina pod imenom Milorad Komadić.

Meštani tog sela tvrde da jutros nisu primetili nikakvu akciju hapšenja, samo nekoliko policijskih automobila sa beogradskim registarskim tablicama i "uobičajenu" raciju tri kuće Mladićevih rođaka.

-Smatram da je ova akcija pokazala da su službe Republike Srbije učinile ovu zemlju sigurnom i obezbedile vladavinu prava i da je nas rad na traganju za opstuženima za ratne zločine obezbedio da Srbija podigne svoj moralni kredibilitet u međunarodnoj javnosti i da se svi ukupni bezbenostni kapaciteti podignu na viši nivo. Najveći posao obavila je BIA", rekao je predsednik Srbije Boris Tadić .

Tadić i konstatovao da je dobro za Srbiju da je i ova stranica istorije zatvorena.

Optužnica protiv Mladića podignuta je pred Haškim tribunalom 1995. godine, a u bekstvu je zvanično od kraja 1996.

Hapšenjem se, po Tadićevim rečima, ne završava istraga u Srbiji o tome ko mu je pomagao, a "svi koji to jesu činili biće procesuirani pred istraznim organima".

Na pitanje da li očekuje nerede posle hapšenja, Tadić je rekao da ne očekuje političku nestabilnost, a da će svako ko pokuša tako nešto biti „uhapšen i gonjen“.

Istražni sudija će Mladiću i njegovom braniocu predočiti optužnicu i saslušati šta ima da kaže povodom nje, a sudija ima rok od tri dana da donese rešenje o ispunjenosti pretpostavki za predaju optuženika Haškom tribunalu.

Tadić je poručio jedinom preostalom haškom beguncu, Goranu Hadžiću, da će i on biti uhapšen.

Cvetković: Uklonjena najveća prepreka !

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas da je hapšenjem Ratka Mladića uklonjena najveća prepreka u procesu evropskih integracija.


-Ovo je i dokaz da su sve nadležne institucije ozbiljno radile svoj posao. Srbija je jasno pokazala da je privržena pravdi i poštovanju vladavine prava, naveo je Cvetković u izjavi medijima.

Predsednik Vlade Srbije istakao je da se zalaže za personalizaciju odgovornosti i izvođenje pred lice pravde svih osumnjičenih za ratne zločine počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije.


Dačić: Mladić nije pružao otpor  !

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je haški optuženik Ratko Mladić uhapšen danas u blizini Zrenjanina tokom pretresa kuća na četiri lokacije.

Dačić je rekao novinarima da su kuće pripadale Mladićevim rođacima i da prilikom akcije hapšenja policija nije upotrebila vatreno oružje, niti je bilo bilo kakvog pružanja otpora.

On je istakao da je Mladić uhapšen u koordiniranoj akciji službe MUP-a za otkrivanje ratnih zločina i Bezbednosno-informativne agencije.

On je ocenio da današnje hapšenje predstavlja i veliki korak napred u daljem približavanju Srbije Evropskoj Uniji, ali i ispunjavanje domaćih obaveza u istrazi protiv osoba optuženih za ratne zločine.

Većina meštana Lazareva, nadomak Zrenjanina, iznenađeni su vešću pojedinih medija da je haški optuženik Ratko Mladić uhapšen upravo u tom selu. Mladić uhapšen, rekao na je očevidac.


#   policija   Srbija   Ivica Dačić   Lazarevo   Boris Tadić   istražni sudija   Mirko Cvetković   predsednik Srbije
@DacicIvica @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima