Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Светлана Вукајловић ухапшена због малверзација око вакцина

rssBookmark and Share

19.09.2011. Аutor | Vuk. Z. Cvijić |

Светлана Вукајловић, некадашња директорка Републичког завода за здравствено осигурање, ухапшена је вечерас у склопу истраге о малверзацијама приликом набавке вакцина против новог грипа 2009. године. Поред ње, ухапшени су и Владимир Гравар, директор компаније "Југохемија фармација" и Љубомир Павићевић, директор "Детапа".

Светлана Вукајловић ухапшена због малверзација око вакцина

Њима је одређено полицијско задржавање од 48 сати и биће саслушани у својству осумњичених. Саслушању ће, како сазнајемо, присуствовати и надлежни заменик тужиоца за организовани криминал.

Вукајловић је, након повлачења са функције у Републичком заводу за здравствено осугурање, радила у приватној клиници "Једро". Она је клинику напустила крајем августа и већ почетком септембра отпутовала ван граница наше земље.

Како сазнајемо, данас се вратила у Београд, када су и Тужилаштво за организовани криминал и СБПОК покренули акцију.

Сумња се да је приликом набавки 857.000 доза вакцина, од којих је утрошено само 154.000, буџет Србије оштећен за 1,6 милиона евра.

У истрази се проверава да ли је било злоупотреба приликом избора добављача, јер су вакцине уместо од швајцарског "Новартиса" могле да се купе и од британског произвођача, и то 200 динара јефтиније по дози.

Србија је од "Новартиса", преко "Југохемије", наручила три милиона доза вакцина против новог грипа по цени 799 динара.

Влада Србије је 12. јануара донела закључак да се обустави даља набавка вакцина, а већ 4. фебруара да се раскине уговор са "Новартисом".

Због малверзација око набавке вакцина почетком августа саслушани су и бивши министар здравља Томица Милосављевић и епидемиолог Предраг Кон.


#   криминал   епидемиолог   Предраг Кон
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима