Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Svetlana Vukajlović uhapšena zbog malverzacija oko vakcina

rssBookmark and Share

19.09.2011. Autor | Vuk. Z. Cvijić |

Svetlana Vukajlović, nekadašnja direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, uhapšena je večeras u sklopu istrage o malverzacijama prilikom nabavke vakcina protiv novog gripa 2009. godine. Pored nje, uhapšeni su i Vladimir Gravar, direktor kompanije "Jugohemija farmacija" i Ljubomir Pavićević, direktor "Detapa".

Svetlana Vukajlović uhapšena zbog malverzacija oko vakcina

Njima je određeno policijsko zadržavanje od 48 sati i biće saslušani u svojstvu osumnjičenih. Saslušanju će, kako saznajemo, prisustvovati i nadležni zamenik tužioca za organizovani kriminal.

Vukajlović je, nakon povlačenja sa funkcije u Republičkom zavodu za zdravstveno osuguranje, radila u privatnoj klinici "Jedro". Ona je kliniku napustila krajem avgusta i već početkom septembra otputovala van granica naše zemlje.

Kako saznajemo, danas se vratila u Beograd, kada su i Tužilaštvo za organizovani kriminal i SBPOK pokrenuli akciju.

Sumnja se da je prilikom nabavki 857.000 doza vakcina, od kojih je utrošeno samo 154.000, budžet Srbije oštećen za 1,6 miliona evra.

U istrazi se proverava da li je bilo zloupotreba prilikom izbora dobavljača, jer su vakcine umesto od švajcarskog "Novartisa" mogle da se kupe i od britanskog proizvođača, i to 200 dinara jeftinije po dozi.

Srbija je od "Novartisa", preko "Jugohemije", naručila tri miliona doza vakcina protiv novog gripa po ceni 799 dinara.

Vlada Srbije je 12. januara donela zaključak da se obustavi dalja nabavka vakcina, a već 4. februara da se raskine ugovor sa "Novartisom".

Zbog malverzacija oko nabavke vakcina početkom avgusta saslušani su i bivši ministar zdravlja Tomica Milosavljević i epidemiolog Predrag Kon.


#   kriminal   epidemiolog   Predrag Kon
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima