Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

УЖАС Прорадило клизиште код Трговишта: Земља подрхтава, куће шкрипе

rssBookmark and Share

Трговиште 15.02.2015. В.Пешић. Блиц, Јужна Србија Инфо

После скорашњих киша и бујица, у Зладовцу код Трговишта поново је прорадило клизиште, које узнемирава и угрожава девет домаћинстава са тридесетак чељади, која у страху дочекују свако наредно свануће и зору.

УЖАС Прорадило клизиште код Трговишта: Земља подрхтава, куће шкрипе

Старо клизиште поново се активирало после безмало пет година. Мештанин Радован Стаменковић прича да су неизвесне, ризичне и непроспаване ноћи у махали Суљинци, јер је немирно тле опасно заљуљало темеље добрано испуцаних сеоских кућа.

По целу ноћ злокобно пуцкета. Врата се не затварају у собама. Слабо или никако не спавамо. Само помислимо: Сад смо готови. Нема нам спаса на огњишту са којег немамо куд. Велика је то сила. Немоћни смо. Сваког тренутка кућа коју смо мукотрпно градили може да се сруши. Да нас убије,  усплахирен је Радован Стаменковић.

Мада мештани ових дана нису регистровали већа померања тла и пукотине, страх се увукао у кости сваког ко проводи бесане дане и ноћи у Зладовцу.

Општинске власти су нам 2010. године препоручиле да се евакуишемо у школску зграду у оближњој Радовници.

Овде имамо домове, окућнице, стоку. Немамо паре да аутобусом и другим превозом одлазимо до Радовнице, враћамо се у село, па поново тамо. Не смемо да напуштамо домове. Овде има много лопова. Ни стоку нема ко да храни и надгледа, забринута је Благица Стаменковић.

Упркос томе што су општинари у Трговишту својевремено исписали решења о исељењу угрожених Зладовчана, они су остали на огњиштима јер нису били задовољни алтернативним смештајем.

Угрожени мештани кивни су на општинске власти које нису ништа учиниле за санацију клизишта. Љуте се мештани што локални властодршци нису реализовали пројекат Саобраћајног институте ЦИП за санацију клизишта.

Заменик председника општине Ненад Колић демантује незадовољне Зладовчане и тврди да локална власт има потпуни увид у ситуацију у селу.

Он подсећа да су куће давно подигнуте без грађевинске дозволе на месту које је ризично и није погодно за изградњу.

То је основни разлог што општина Трговиште није успела да обезбеди новац из фондова за санацију клизишта. У махали Суљинци земља се помера све брже и чешће. Куће пуцају и тону све дубље. Нико не реагује…


#   Трговиште   поплава   председник општине   деманти       Радован Стаменковић     клизиште
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима