Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

UŽAS Proradilo klizište kod Trgovišta: Zemlja podrhtava, kuće škripe

rssBookmark and Share

Trgovište 15.02.2015. V.Pešić. Blic, Južna Srbija Info

Posle skorašnjih kiša i bujica, u Zladovcu kod Trgovišta ponovo je proradilo klizište, koje uznemirava i ugrožava devet domaćinstava sa tridesetak čeljadi, koja u strahu dočekuju svako naredno svanuće i zoru.

UŽAS Proradilo klizište kod Trgovišta: Zemlja podrhtava, kuće škripe

Staro klizište ponovo se aktiviralo posle bezmalo pet godina. Meštanin Radovan Stamenković priča da su neizvesne, rizične i neprospavane noći u mahali Suljinci, jer je nemirno tle opasno zaljuljalo temelje dobrano ispucanih seoskih kuća.

Po celu noć zlokobno pucketa. Vrata se ne zatvaraju u sobama. Slabo ili nikako ne spavamo. Samo pomislimo: Sad smo gotovi. Nema nam spasa na ognjištu sa kojeg nemamo kud. Velika je to sila. Nemoćni smo. Svakog trenutka kuća koju smo mukotrpno gradili može da se sruši. Da nas ubije,  usplahiren je Radovan Stamenković.

Mada meštani ovih dana nisu registrovali veća pomeranja tla i pukotine, strah se uvukao u kosti svakog ko provodi besane dane i noći u Zladovcu.

Opštinske vlasti su nam 2010. godine preporučile da se evakuišemo u školsku zgradu u obližnjoj Radovnici.

Ovde imamo domove, okućnice, stoku. Nemamo pare da autobusom i drugim prevozom odlazimo do Radovnice, vraćamo se u selo, pa ponovo tamo. Ne smemo da napuštamo domove. Ovde ima mnogo lopova. Ni stoku nema ko da hrani i nadgleda, zabrinuta je Blagica Stamenković.

Uprkos tome što su opštinari u Trgovištu svojevremeno ispisali rešenja o iseljenju ugroženih Zladovčana, oni su ostali na ognjištima jer nisu bili zadovoljni alternativnim smeštajem.

Ugroženi meštani kivni su na opštinske vlasti koje nisu ništa učinile za sanaciju klizišta. Ljute se meštani što lokalni vlastodršci nisu realizovali projekat Saobraćajnog institute CIP za sanaciju klizišta.

Zamenik predsednika opštine Nenad Kolić demantuje nezadovoljne Zladovčane i tvrdi da lokalna vlast ima potpuni uvid u situaciju u selu.

On podseća da su kuće davno podignute bez građevinske dozvole na mestu koje je rizično i nije pogodno za izgradnju.

To je osnovni razlog što opština Trgovište nije uspela da obezbedi novac iz fondova za sanaciju klizišta. U mahali Suljinci zemlja se pomera sve brže i češće. Kuće pucaju i tonu sve dublje. Niko ne reaguje…


#   Trgovište   poplava   predsednik opštine   demanti       Radovan Stamenković     klizište
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima