Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Јавна расвета у Нишу поверена на одржавање приватницима

rssBookmark and Share

Ниш 27.09.2019. Јужна Србија Инфо

Улично осветљење, односно, систем јавног осветљења у Нишу убудуће ће одржавати и реконструисати приватни партнери, одлучено је на данашњој седници Градског већа. Поступак реализације јавно - приватног партенерства поверен је КЛЕР-у.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

“Јавно-приватно партнерство, за реконструкцију, рационализацију и одржавање система јавног осветљења у Нишу, подразумева избор приватног партнера коме се након завршетка целе процедуре практично поверава реализација и инвестирање у замену тренутног и уградњом ефикаснијег система, а затим и одржавање кроз одређени број година што ће се дефинисати програмом пројекта“, каже Бојан Гајић, енергетски менаџер града Ниша.

У Градском већу истичу да овај посао до сада је обављало ЈКП „Паркинг сервис“, али би његово поверавање приватном партнеру представљало значајну уштеду за град који би имао обавезу да  након потписивања уговора са приватним партнером истом плаћа годишњу накнаду за одржавање, а  приватни партнер ће из те годишње наплате практично да отплаћује инвестицију. Вредност целог пројекта тек треба да се утврди, али је претпоставка да ће она износити између 4 и 5 милиона евра.

КЛЕРП ће формирати стручни тим чији је задатак израда прелога пројекта заједно са саветником кога бира Канцеларија. Након усвајања предлога пројекта сви детаљи ће бити садржани у  пројекту који након тога иде  на седницу Владине комисије за јавно-приватно партнерство која доноси мишљиње. Након добијнаја позитивног мишљања враћа се на одлучивање  у Скупштини. Када Скупштина донесе одлуку следећи корак је расписивање јавног позива који је намењен свима  који желе да се јаве.

„Оно што можемо очекивати на основу досадашњег искуства и сличних пројеката,  приватни партнер имаће обавезу да одржава јавну расвету у наредних 10 до 15 година“, додао је Бојан Гајић.

Одржавање јавне расвете у граду  је до сада било поверено Паркинг сервису, али је процна да процена да би, у  случају јавно-приватног партнерства, рачуни који се плаћају за јавно осветљење били знатно мањи. 

„Осим тога очекујемо да  квалитет јавног осветљења за грађане буде бољи, а тиме се унапређује квалитет живота наших суграђана. Квалитетнијом расветом се смањије и потрошње енергије, а даје се допринесе и  заштити животне средине и смањењу емисије штетних гасова“, објашнајва Бојан Гајић.

Приварни партнер коме буде поверен овај посао обављаће послове који буду дефинисани самим пројектом.

„Прелогом ће бити предвиђено да ли ће приватни партнер одржавати само замену светиљки или и стубова па и одржавање целог система“, додао је Гајић.


#   Ниш   Градско веће   Паркинг сервис   приватници   КЛЕР   улична расвета
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима