Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Још мало до отварања: Тестирање ауто-пута и тунела кроз Грделицу

rssBookmark and Share

Предејане 04.05.2019. РТС, Јужна Србија Инфо

Ауто-пут кроз Грделичку клисуру на Коридору 10 биће отворен за десетак дана. Завршени су грађевински радови, у току је теститање трасе. Завршени су и тунели Предејане и Манајле.

Фото: РТС
Фото: РТС

На почетку јужног крака Коридора 10 највише проблема задавале су потпорне косине, али је проблем решен изградњом галерије. Подигнуто је више од стотину стубова, скоро 180 носача, уграђено око 10.000 кубика бетона и више од две и по тоне челика. У својеврсну галерију налик полутунелу дугом 150 метара подешава се расвета.

Тунел Предејане дуг је 1.073 метра, испред њега се налази техничко-оперативни центар из којег се управља сваким метром безбедности у самом тунелу, а иза тунела налази се јединствена петља у Србији, која "лебди" у ваздуху изнад Јужне Мораве.

Деоница јужног крака Коридора 10 кроз Грделичку клисуру је грађевински најзахтевнија са два тунела, 33 моста укупне дужине шест километара, надвожњацима, петљама, железничким Коридором, магистралним путем и реком Јужном Моравом.

На изградњи јужног крака Коридора учествовало је око 3.500 радника.

Радник на Коридору Ненад Љубић наводи да се ради пуном паром али и да се заради, док шеф градилишта Осман Касић указује да је изградња била изузетно тешка, дуготрајна и, како каже, мукотрпна.

"Изградња је била доста захтевна, дуго је трајала, имали смо доста проблема, међутим, на крају све се то савладало, већ смо пред завршницом", објашњава Касић.

Неимари из шест земаља пуних шест година савладавали су Грделичку клисуру – скинута су брда, измештене пруге, путеви, ток реке. Изграђена су 33 моста девет великих потпорних конструкција, два тунела. Највише проблема и своју праву ћуд Грделичка клисура показала је на деоници од Грделице до Предејана где се у протекле две године јавило неколико клизишта.

На деоници код Владичиног Хана завршена је изградња најдужег тунела Манајле, а у току је тестирање. Тестирају се сви оперативни системи тунела међу којима су осветљење, расвета, сигнализација, комуникација... Тестирање прати Оперативни центар који ће да настави да ради и кад тунел буде отворен и наставиће да прати безбедност путника.

У тунелу је уграђено сто километара разних каблова.

У опремање тунела уложено је 13 милиона евра и рађен је по немачким стандардима.

Коментара: 0


#   ауто-пут   Предејане   Грделичка клисура   Грделица   коридор 10
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима