Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Киша за првомајске празнике, на "излет у ресторан или останак код куће"?

rssBookmark and Share

Ниш 29.04.2019. РТС, Јужна Србија Инфо

Метеоролог прогностичар Недељко Тодоровић најављује кишовито време за првомајске празнике. Данас, сутра и 1. маја биће неповољно време за излете, али ће бити добро за пољопривреднике. Киша која ових дана пада и тек ће да пада злата вреди, каже Тодоровић.

Фото: Њ.П. Јужна Србија
Фото: Њ.П. Јужна Србија

Према његовим речима, највише кише биће данас поподне, ноћас и нарочито сутра и делом 1. маја. Највећа количина падавина биће на северу и западу и то између 20 и 40 литара по квадратном метру, нешто мало мање биће на југоистоку и југу.

У Србији неће бити места где неће падати киша.

Иако су излетишта у близини Ниша спреман за 1.  мај, Нишлије ће ипак морати се сналазе, било да је то окупљање у приватном аранжману, или у некој од нишких кафана.

На основу анализе временских прилика у последњих 30 година, Тодоровић је рекао да је време за првомајске празнике лутрија, јер је у једној половини случајева било лепо време за излетнике, а у другој половини киша.

Тодоровић је иначе, заговорник теорије да се циклично смењују врела и умерена лета, исто као и хладне и умерене зиме. 

Према тој теорији, каже да не би требало да уђемо у период са екстремно топлим летима.

"Прошле године смо у јуну и јулу имали доста кише и температуре су биле око просечних вредности. Август је био сушан и топао, тако да читаво лето није било топло, каже Тодоровић.

Сматра да би ове године на основу тог цикличног понављања, лето било мало топлије и са нешто мање кише у јулу и августу.

У периоду који долази, у мају и јуну биће доста падавина, са локално израженим јаким пљусковима и непогодама.

Сада улазимо у период са летњим падавинама када на мали простор може да падне велика количина, а у ближој околини по нека кап кише, каже Тодоровић.

"У петак је било 30 степени и то је знак да чим је један период екстремно топао одмах иза тога следи пад температуре и то је карактеристика нашег времена и наше климе", рекао је Тодоровић. 

Коментара: 0


#   Ниш   киша   излетиште   уранак   1. мај   Празник рада
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима