Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Међународни дан људских права

rssBookmark and Share

10.12.2015. Јужна Србија Инфо, Б92, Блиц, Агенције

Међународни дан људских права или Дан људских права обележава се од 1950. године.

Фото: mpravde.gov.rs
Фото: mpravde.gov.rs

На дан када је две године раније потписана Универзална декларација о људским правима и по први пут у историји човечанства признато право свих људи на "живот, слободу и сигурност... без икаквих разлика". Међународни дан људских права обележава се 10. децембра.

"Сви људи рођени су слободни, са једнаким достојанством и правима" каже први члан Опште повеље о људским правима. Рођењем и првим тренутцима живота човек поседује људска права. Она су загарантована, неотуђива и регулисана низом међународних докумената.

Савремена међународна регулатива људских слобода и права започиње Повељом Уједињених нација 1945. године. Повеља као један од глобалних циљева УН проглашава и дефинише нужност сарадње међу државама ради решавања "међународних проблема економске, социјалне, културне или хуманитарне природе и унапређивање и подстицање поштовања права човека и основних слобода за све без обзира на расу, пол, језик или веру", што стоји у првом члану.

Сви чланови Уједињених нација Повељом су обавезани на појединачне и заједничке акцију са циљем стварања услова стабилности и благостања неопходних за мирољубиве и пријатељске односе између народа, засноване на поштовању начела равноправности и самоопредељења народа.

Општа декларација Уједињених нација о људским правима проглашена је 10. децембра 1948. због чега се овај датум обележава као Међународни дан људских права.

Србија

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић указала је поводом Међународног дана људских права, да су у Србији последњих година учињени крупни помаци у тој области, али да предстоји још пуно изазова.

Председник Владе Србије Александар Вучић присуствоваће данас у Београду обележавању Међународног дана људских права.
 
Међународни дан људских права, под слоганом "И ја имам права", биће обележен у Дечијем културном центру у Таковској улици, саопштила је Канцеларија за сарадњу са медијима Владе Србије.

Ниш

Избегличка криза, велики проток миграната и положај азиланата изазивају бојазан у области људских права, јер тражиоци азила имају неодређен статус и неизвесну будућност.

Дан људских права прилика је да се сетимо Универзалне декларације о људским правима по којој су сви људи рођени слободни, с једнаким достојанством и правима, те да је једна од основних обавеза сваке демократске државе да створи ефикасан механизам заштите и поштовања људских права.

Поводом 10. децембра – Међународног дана људских права,EU info point Niš у сарадњи са Француским инстутутом организује пројекцију филма „Welcome““. Француски филм редитеља Philippe-a Lioret-a, добитника бројних престижних европских награда, на ефектан начин осликава проблем миграната и њихову борбу за боље сутра.

Медиа и реформ центар Ниш, Обреновићева 38


#   ЕУ   Србија   Александар Вучић   филм   годишњица   људска права   Медија центар Ниш   округли сто   Међународни дан људских права   Бранкица Јовановић    
@avucic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима