Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Михољске задушнице – молитвама и паљењем свећа сећамо се преминулих

rssBookmark and Share

Ниш 08.10.2022. Јужна Србија Инфо

Данас су Михољске задушнице, дан који православни хришћани посвећују својим преминулим прецима и, према традицији, обилазе гробове, пале свеће и служе помен. Ове године Михољске задушнице поклопиле су се са даном посвећеним Јовану Богослову.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

Сваке суботе литургијски се сећамо оних који више нису са нама. Посебно се издвајају четири задушна дана – суботе уочи Васкршњег поста, празника Свете Тројице, Митровдана, и данашња, уочи Михољдана.

Молитвама, паљењем свећа, парастосима и поменима, верници се на данашње Михољске задушнице сећају преминулих сродника, пријатеља и познаника и моле Господа за покој и мир њихових душа и опрост грехова које су починили за живота.

Уколико није могуће изаћи на гробље, свећу покојницима ваљало би упалити у цркви.

Због очекиваног већег броја путника, у Београду се од 8 до 16 сати, уз појачање свих линија које возе ка градским гробљима, привремено уводи линија 75Л, од почетка Улице Париске комуне до Бежанијског гробља.

На свим београдским гробљима данас није дозвољен улазак аутомобила од 7 до 15 часова, на Новом Бежанијском до 16 часова. Забрана уласка остаје на Новом, Земунском и Топчидерском и гробљу Стара Бежанија, док ће остала отворити капије за аутомобиле до 17.30.

Обезбеђен је бесплатан превоз од 7 до 15 часова, од улазне капије до најудаљенијих парцела на Лешћу, Орловачи, Новој Бежанији, Централном и гробљу Збег.

Ове године, Михољске задушнице поклопиле су се са даном посвећеним Јовану Богослову. За њега се каже да је био омиљен Христов ученик.

Једини је он, са Светом Богомајком остао под крстом распетог Господа, не напуштајући га, обећавши да ће он чувати Пресвету Богородицу и служити је до Њеног успенија.

По обичајном календару, људи са села треба да одмарају своју стоку, а жене да не дирају плетиво, маказе, ни игле.

Линија градског аутобуса број 8 до Новог гробља у Нишу, биће појачана ванредном поласцима од трга краља Александра.


#   Ниш   Дирекција за јавни превоз   Задушнице   Ново гробље   Михољске задушнице
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима