Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Miholjske zadušnice – molitvama i paljenjem sveća sećamo se preminulih

rssBookmark and Share

Niš 08.10.2022. Južna Srbija Info

Danas su Miholjske zadušnice, dan koji pravoslavni hrišćani posvećuju svojim preminulim precima i, prema tradiciji, obilaze grobove, pale sveće i služe pomen. Ove godine Miholjske zadušnice poklopile su se sa danom posvećenim Jovanu Bogoslovu.

Foto: Južna Srbija Info
Foto: Južna Srbija Info

Svake subote liturgijski se sećamo onih koji više nisu sa nama. Posebno se izdvajaju četiri zadušna dana – subote uoči Vaskršnjeg posta, praznika Svete Trojice, Mitrovdana, i današnja, uoči Miholjdana.

Molitvama, paljenjem sveća, parastosima i pomenima, vernici se na današnje Miholjske zadušnice sećaju preminulih srodnika, prijatelja i poznanika i mole Gospoda za pokoj i mir njihovih duša i oprost grehova koje su počinili za života.

Ukoliko nije moguće izaći na groblje, sveću pokojnicima valjalo bi upaliti u crkvi.

Zbog očekivanog većeg broja putnika, u Beogradu se od 8 do 16 sati, uz pojačanje svih linija koje voze ka gradskim grobljima, privremeno uvodi linija 75L, od početka Ulice Pariske komune do Bežanijskog groblja.

Na svim beogradskim grobljima danas nije dozvoljen ulazak automobila od 7 do 15 časova, na Novom Bežanijskom do 16 časova. Zabrana ulaska ostaje na Novom, Zemunskom i Topčiderskom i groblju Stara Bežanija, dok će ostala otvoriti kapije za automobile do 17.30.

Obezbeđen je besplatan prevoz od 7 do 15 časova, od ulazne kapije do najudaljenijih parcela na Lešću, Orlovači, Novoj Bežaniji, Centralnom i groblju Zbeg.

Ove godine, Miholjske zadušnice poklopile su se sa danom posvećenim Jovanu Bogoslovu. Za njega se kaže da je bio omiljen Hristov učenik.

Jedini je on, sa Svetom Bogomajkom ostao pod krstom raspetog Gospoda, ne napuštajući ga, obećavši da će on čuvati Presvetu Bogorodicu i služiti je do Njenog uspenija.

Po običajnom kalendaru, ljudi sa sela treba da odmaraju svoju stoku, a žene da ne diraju pletivo, makaze, ni igle.

Linija gradskog autobusa broj 8 do Novog groblja u Nišu, biće pojačana vanrednom polascima od trga kralja Aleksandra.


#   Niš   Direkcija za javni prevoz   Zadušnice   Novo groblje   Miholjske zadušnice
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima