Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Измештање пруге у Нишу о којем се прича 30 година почиње 2018.

rssBookmark and Share

Ниш 13.10.2016. Јужна Србија Инфо

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, и градоначелник Ниша, Дарко Булатовић, обишли су данас, пружне прелазе у центру Ниша.

Измештање пруге у Нишу о којем се прича 30 година почиње 2018.

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, обишла је данас Палилулску рампу у Нишу, где пруга дели тај град на два дела. Најавила је да ће она у наредном периоду, зарад безбедности грађана, бити измештена.

Михајловић је обишла пружни прелаз код Палилулске рампе у Нишу, који је познат је као једна од “црних тачака” у Нишу, где је безбедност учесника у саобраћају посебно угрожена.

Потпредседница Михајловић је прецизирала да ће радови вредни око 80 милиона евра почети 2018. године.

“Експропријација земљишта ће бити завршена у 2017. години, а након тога ће моћи да почне измештање о којем се говори већ 30 година”, рекла је Михајловићева.

Потпредседница је истакла да је веома важно да се та пруга измести због безбедности грађана, с обзиром на то да ту пругу прелазе и деца.

Она је навела да је један од разлога за измештање и тај што је пруга део железничког Коридора 10, а у време када је прављена пруга у Нишу цео један део града није постојао.

"Претходна студија изводљивости и идејни пројекат за измештање пруге усвојени су на ревизионој комисији Владе Србије. Заједно са градом и са српским железницама почели смо да радимо на пројекту. Наредне недеље ће бити проглашен јавни интерес, а упоредо разговарамо са Европском инвестиционом банком о обезбеђивању новца", рекла је Михајловићева, и додала да ће град обавити експропријацију земљишта и обезбедити део новца.

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић рекао је да та пруга деценијама угрожава безбедност људи и поручио да ће Град Ниш све обавити у предвиђеном року.

"То је пројекат од националног и државног интереса, то је траса Коридора 10, а не обилазница”, рекао је Булатовић, и захвалио премијеру Александру Вучићу и потпредседници Владе Зорани Михајловић што ће тај проблем коначно бити решен.
“План ресорног министарства је да до 2020. године више нема небезбедних прелаза у Србији”, рекла је потпредседница Михајловић, која је данас обишла и пружни прелаз код Апелационог суда у Нишу.

"Детектовали смо све ризичне тачке када је реч о пружним прелазима у целој Србији. Почели смо да улажемо новац у њихово отклањање, а градимо и нови диспечерски центар који ће потпуно другачије управљати железничком инфраструктуром и свим прелазима", навела је Михајловићева.

Она је рекла да тренутно у Србији има бар 50 небезбедних прелаза, у које је потребно уложити најмање између 10 и 15 милиона евра.

Проф. др Зорана Михајловић, обшла је данас такође са градоначелником Ниша Дарком Булатовићем Аеродром ”Константин Велики” у Нишу. Том приликом изјавила да је Влада Србије у развој нишког аеродрома до сада уложила 4,5 милиона евра, а у плану да издвоји још 6,5 милиона, као и да је задовољна постигнутим резултатима до сада.

Коментара: 0


#   Ниш   Зорана Михајловић   Влада Републике Србије   аеродром   Дарко Булатовић   седница Владе   аеродром Константин Велики   пружни прелаз   железница   Палилулска рампа   студија изводљивости   експропријација
@Vlada_SR @DarkoBulatovic_ @NisAirport @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима