Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ниш добио Центар за заштиту лица са инвалидитетом

rssBookmark and Share

Ниш 22.03.2013. Izvor: Rts-JužnaSrbija.Info Foto: Telegraf

Особе са инвалидитетом у Нишу од сада ће моћи да све неопходне здравствене прегледе обаве на једном месту које је потпуно прилагођено њиховим потребама. У истом простору, диспанзеру Елекронске индустрије отворен је и Центар за превентивну заштиту трудница. За реализацију оба пројекта утрошено је око милион динара.

Ниш добио Центар за заштиту лица са инвалидитетом

Град Ниш добио је Центар за заштиту лица са инвалидитетом у коме ће од сада моћи да све неопходне здравствене прегледе обаве на једном месту које је потпуно прилагођено њиховим потребама.

Младен Петковић стално наилази на препреке, али и њему и његовој мајци која га увек прати, највише сметају оне везане за здравствене установе. Младен каже да је презадовољан што ће моћи да обави основне прегледа на једном месту.

"До сада је било разних потешкоћа, углавном су те клинике на спрату где нема лифта ни оних рампи, тако да смо до сада једино у хитној помоћи могли да добијемо здравствену заштиту.", каже Марина Петковић, Младенова мајка.

Нишки Завод за здравствену заштиту радника у диспанзеру електронске индустрије хтео је да пружи комплетнију услугу и трудницама, па је на спрату отворен и простор за њихову превентивну заштиту.

Директорка Завода за здравствену заштиту радника Маријана Матић каже да, с обзиром да се баве примарном здравственом заштитом, желе да њихов изабрани лекар буде овде, а они имају око 40.000 картона и 12.000 у гинекологији.

"Особе са инвалидитетом могу да буду наши пацијенти, па да их лекар опште праксе упућује код специјалисте", каже она.

Идеја о отварању центра прилагођеном потребама особа са инвалидитетом стара је неколико година, а реализација је почела пре две године у претходном сазиву Савета за особе са инвалидитетом.

"То ће пуно значити не само особама са инвалидитетом у Нишу, већ и околних општина, јер је ово једини центар оваквог типа", каже Јордан Ивановић координатор.

Део медицинског особља је тренутно на обуци за гестовне преводиоце, а у оквиру овог диспанзера, већ постоји и апотека.


#   Ниш   Особе са инвалидитетом   изабрани лекар   особа са инвалидитетом   Јордан Ивановић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима