Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niš dobio Centar za zaštitu lica sa invaliditetom

rssBookmark and Share

Niš 22.03.2013. Izvor: Rts-JužnaSrbija.Info Foto: Telegraf

Osobe sa invaliditetom u Nišu od sada će moći da sve neophodne zdravstvene preglede obave na jednom mestu koje je potpuno prilagođeno njihovim potrebama. U istom prostoru, dispanzeru Elekronske industrije otvoren je i Centar za preventivnu zaštitu trudnica. Za realizaciju oba projekta utrošeno je oko milion dinara.

Niš dobio Centar za zaštitu lica sa invaliditetom

Grad Niš dobio je Centar za zaštitu lica sa invaliditetom u kome će od sada moći da sve neophodne zdravstvene preglede obave na jednom mestu koje je potpuno prilagođeno njihovim potrebama.

Mladen Petković stalno nailazi na prepreke, ali i njemu i njegovoj majci koja ga uvek prati, najviše smetaju one vezane za zdravstvene ustanove. Mladen kaže da je prezadovoljan što će moći da obavi osnovne pregleda na jednom mestu.

"Do sada je bilo raznih poteškoća, uglavnom su te klinike na spratu gde nema lifta ni onih rampi, tako da smo do sada jedino u hitnoj pomoći mogli da dobijemo zdravstvenu zaštitu.", kaže Marina Petković, Mladenova majka.

Niški Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika u dispanzeru elektronske industrije hteo je da pruži kompletniju uslugu i trudnicama, pa je na spratu otvoren i prostor za njihovu preventivnu zaštitu.

Direktorka Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika Marijana Matić kaže da, s obzirom da se bave primarnom zdravstvenom zaštitom, žele da njihov izabrani lekar bude ovde, a oni imaju oko 40.000 kartona i 12.000 u ginekologiji.

"Osobe sa invaliditetom mogu da budu naši pacijenti, pa da ih lekar opšte prakse upućuje kod specijaliste", kaže ona.

Ideja o otvaranju centra prilagođenom potrebama osoba sa invaliditetom stara je nekoliko godina, a realizacija je počela pre dve godine u prethodnom sazivu Saveta za osobe sa invaliditetom.

"To će puno značiti ne samo osobama sa invaliditetom u Nišu, već i okolnih opština, jer je ovo jedini centar ovakvog tipa", kaže Jordan Ivanović koordinator.

Deo medicinskog osoblja je trenutno na obuci za gestovne prevodioce, a u okviru ovog dispanzera, već postoji i apoteka.


#   Niš   Osobe sa invaliditetom   izabrani lekar   osoba sa invaliditetom   Jordan Ivanović
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima