Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Diskriminacija hendikepiranih

rssBookmark and Share

Niš 17.08.2009. S. J, Večernje novosti

NIŠ - Osobe sa invaliditetom koje žive u Aleksincu, Doljevcu, Vladičinom Hanu ili Merošini, ako dođu u Niš ne mogu da se besplatno parkiraju na obeleženim mestima. Ne postoji nikakav način da dobiju rešenje kojim bi potvrdili da na to imaju pravo, jer u ovim opštinama nema nadležnih službi za njegovo izdavanje, a niška Uprava za dečju, socijalnu u zdravstvenu zaštitu takvo rešenje obezbeđuje samo osobama sa prebivalištem u Nišu.

- Invalidi iz pojedinih mesta na ovaj način su diskrimisani - kaže Jordan Ivanović, koordinator Uprave za saradnju sa osobama sa invaliditetom. - Ne smemo da dozvolimo da njihova prava zavise od mesta u kom žive, jer niko nije mogao da bira gde će se roditi, niti je invalid postao po svojoj volji.

Dodatni problem je što i oni koji poseduju ova rešenja mogu da se parkiraju samo u onim gradovima u kojima su ona izdata, tako da osoba sa invaliditetom iz Niša, koja, na primer, ode u Beograd, parking mora da plati. Ivanović je, sa organizacijom "Festina Lente", nadležnom ministarstvu predložio da se uvede korišćenje nalepnica za automobile, istih za sve invalide sa pravom na besplatno parkiranje, koje bi važile u svim gradovima u zemlji.

U Nišu, na preko 60 parking mesta namenjenih invalidima, automobil može da ostavi 780 osoba. Zbog toga što su udruženja invalida skrenula pažnju da se ionako mali broj parking-mesta namenjenih invalidima često zloupotrebljava, komunalna inspekcija i "Parking servis" su početkom meseca pojačali kontrole.


http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=134&status=jedna&vest=153985


#   Niš   Parking servis   diskriminacija   Osobe sa invaliditetom   komunalna inspekcija   osoba sa invaliditetom   Jordan Ivanović
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima