Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ниш: Штрајк у Клиничком центру

rssBookmark and Share

23.01.2014. Tanjug

Једночасовни штрајк упозорења организовали су данас синдикати запослених у Клиничком центру у Нишу - Независни синдикат, Синдикат запослених у здравству и социјалној заштити и Синдикат медицинских сестара и техничара.

Ниш: Штрајк у Клиничком центру

Захтев учесника штрајка је хитно повлацење из процедуре Предлога Закона о изменама и допунама Закона о раду.

- Нови закон о раду укида сва права радника, пре свега у вези са зарадама. Време проведено на боловању биће плаћено још мање него сада за 10 до 15 посто, годишњи одмор неће бити плаћен у пуном износу, укинуће се плаћање ноћног рада, сменског рада, време проведено у приправности, послодавац има одрешене руке да сваком раднику може у току дана да повећа радно време а да му не плати - изјавио је Миодраг Стојковић из Синдиката Независност Клиничког центра у Нишу.

Синдикати К.Ц. у Нишу имају дуг списак замерки на предлог Закона о раду који како кажу умањује права радника, даје одрешене руке послодавцима и умањује могућност заштите радника од стране синдикалних организација.

- Ако буду усвојени наши захтеви- захтеви синдиката, штрајка више неће бити. Уколико поново изађе у јавност овакав нацрт закона, кренућемо у генералне штрајкове по свим установама и предузећима, јер овај закон се тиче свих заослених у овој земљи - рекао је Стојковић.

У једночасовном штрајку упозорења данас су били и радници градске чистоће у Нишу.

Возила за одвоз смећа била су паркирана на платоима испред Народног позоришта и испред Градске куће. Запослени у овој јавном предузећу сматрају да ће им нови закон о раду у предложеном облику умањити плате и ускратити раничка права.


#   Клинички центар Ниш   синдикат   штрајк   Закон о раду   Клинички центар   нацрт закона   радно време   предлог закона
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима