Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niš: Štrajk u Kliničkom centru

rssBookmark and Share

23.01.2014. Tanjug

Jednočasovni štrajk upozorenja organizovali su danas sindikati zaposlenih u Kliničkom centru u Nišu - Nezavisni sindikat, Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti i Sindikat medicinskih sestara i tehničara.

Niš: Štrajk u Kliničkom centru

Zahtev učesnika štrajka je hitno povlacenje iz procedure Predloga Zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu.

- Novi zakon o radu ukida sva prava radnika, pre svega u vezi sa zaradama. Vreme provedeno na bolovanju biće plaćeno još manje nego sada za 10 do 15 posto, godišnji odmor neće biti plaćen u punom iznosu, ukinuće se plaćanje noćnog rada, smenskog rada, vreme provedeno u pripravnosti, poslodavac ima odrešene ruke da svakom radniku može u toku dana da poveća radno vreme a da mu ne plati - izjavio je Miodrag Stojković iz Sindikata Nezavisnost Kliničkog centra u Nišu.

Sindikati K.C. u Nišu imaju dug spisak zamerki na predlog Zakona o radu koji kako kažu umanjuje prava radnika, daje odrešene ruke poslodavcima i umanjuje mogućnost zaštite radnika od strane sindikalnih organizacija.

- Ako budu usvojeni naši zahtevi- zahtevi sindikata, štrajka više neće biti. Ukoliko ponovo izađe u javnost ovakav nacrt zakona, krenućemo u generalne štrajkove po svim ustanovama i preduzećima, jer ovaj zakon se tiče svih zaoslenih u ovoj zemlji - rekao je Stojković.

U jednočasovnom štrajku upozorenja danas su bili i radnici gradske čistoće u Nišu.

Vozila za odvoz smeća bila su parkirana na platoima ispred Narodnog pozorišta i ispred Gradske kuće. Zaposleni u ovoj javnom preduzeću smatraju da će im novi zakon o radu u predloženom obliku umanjiti plate i uskratiti ranička prava.


#   Klinički centar Niš   sindikat   štrajk   Zakon o radu   Klinički centar   nacrt zakona   radno vreme   predlog zakona
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima