Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Обележен Дан пробоја логора на Црвеном крсту

rssBookmark and Share

Ниш 12.02.2019. Јужна Србија Инфо

Данас је у Нишу у присуству јединог живог логораша Владимира Јовановића (94), обележена 77. годишњица пробоја логораша из немачког концентрационог логора на Црвеном крсту.

Обележен Дан пробоја логора на Црвеном крсту

12. фебруара 1942. године, из логора је преко бодљикавих жица, покушало да побегне 147 затвореника, а у томе је успело 105.

Обележавању је присутвовала начелница Нишавског округа Драгана Сотировски, градоначелник Ниша Дарко булатовић, представници Војске Србије, МУП-а, борачких удружења, као и Владимир Јовановић, једини живи логораш, који је и ове године подсетио млади нараштај и јавност, на те тешке и храбре дане.

У обележавање годишњице пробоја логора на Црвеном крсту традиционално су се укључили и нишки извиђачи, који су организовали “Марш трагом логораша” стазама крај Ниша, којима су се заточеници кретали након бекства из логора.

Логор на Црвеном крсту Немци су формирали 1941. године. Ту је током Другог светског рата било заточено више од 30.000 људи, док је више од 10.000 одведено из логора и стрељано на брду Бубњу.

Коментара: 0


#   Ниш   Драгана Сотировски   борци   Дарко Булатовић   Црвени Крст (логор)   пробој   Логор на Црвеном крсту   извиђачи   борачке организације   Војска Србије
#GradonacelnicaN @DarkoBulatovic_ @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима