Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Obeležen Dan proboja logora na Crvenom krstu

rssBookmark and Share

Niš 12.02.2019. Južna Srbija Info

Danas je u Nišu u prisustvu jedinog živog logoraša Vladimira Jovanovića (94), obeležena 77. godišnjica proboja logoraša iz nemačkog koncentracionog logora na Crvenom krstu.

Obeležen Dan proboja logora na Crvenom krstu

12. februara 1942. godine, iz logora je preko bodljikavih žica, pokušalo da pobegne 147 zatvorenika, a u tome je uspelo 105.

Obeležavanju je prisutvovala načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski, gradonačelnik Niša Darko bulatović, predstavnici Vojske Srbije, MUP-a, boračkih udruženja, kao i Vladimir Jovanović, jedini živi logoraš, koji je i ove godine podsetio mladi naraštaj i javnost, na te teške i hrabre dane.

U obeležavanje godišnjice proboja logora na Crvenom krstu tradicionalno su se uključili i niški izviđači, koji su organizovali “Marš tragom logoraša” stazama kraj Niša, kojima su se zatočenici kretali nakon bekstva iz logora.

Logor na Crvenom krstu Nemci su formirali 1941. godine. Tu je tokom Drugog svetskog rata bilo zatočeno više od 30.000 ljudi, dok je više od 10.000 odvedeno iz logora i streljano na brdu Bubnju.

Komentara: 0


#   Niš   Dragana Sotirovski   borci   Darko Bulatović   Crveni Krst (logor)   proboj   Logor na Crvenom krstu   izviđači   boračke organizacije   Vojska Srbije
@GradonacelnicaN @DarkoBulatovic_ @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima