Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niš: Obeležen Dan proboja logora na Crvenom krstu

rssBookmark and Share

Niš 12.02.2018. Južna Srbija Info

U Nišu je danas u prisustvu jedinog živog logoraša Vladimira Jovanovića (93), obeležena 76. godišnjica proboja logoraša iz nemačkog koncentracionog logora na Crvenom krstu.

Foto: M.M., Južna Srbija
Foto: M.M., Južna Srbija

Iz logora je 12. februara 1942. godine, preko bodljikavih žica, pokušalo da pobegne 147 zatvorenika, a u tome je uspelo 105.

Posle polaganja venaca i crkvenog opela u spomen-kompleksu, gradonačelnik Niša Darko Bulatović kazao je u govoru da je logor na Crvenom krstu opomena koja pokazuje šta se dešava kada rat pobedi čoveka umesto da čovek pobedi rat.

Preživeli logoraš Vladimir Jovanović kazao je da su u niškom logoru bile zatočene žene, deca i odrasli svih nacionalnosti, a povremeno i stranci.

Pomenu su prisustvovali i predstavnici Vojske Srbije, policije, boračkih organizacija, Srpsko-ruskog humanitarnog centra i građani.

U obeležavanje godišnjice proboja logora na Crvenom krstu tradicionalno su se uključili i niški izviđači, koji su  organizovali “Marš tragom logoraša” stazama kraj Niša kojima su se zatočenici kretali nakon bekstva iz logora.

Logor na Crvenom krstu Nemci su formirali 1941. godine. Tu je tokom Drugog svetskog rata bilo zatočeno više od 30.000 ljudi, dok je više od 10.000 odvedeno iz logora i streljano na brdu Bubnju.


#   Niš   Vladimir Jovanović   Darko Bulatović   Crveni Krst (logor)   Drugi svetski rat   logoraši   Logor na Crvenom krstu   Vojska Srbije
@DarkoBulatovic_ @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima