Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Од данас обавезни нови комплети прве помоћи у возилима

rssBookmark and Share

19.09.2011. Аutor : S.R.

Возачи у Србији од данас су обавезни да у својим возилима имају нове комплете прве помоћи, по прописаном стандарду СРПСЗ.Б2.001, а предвиђене казне се крећу од 5.000 до 600.000 динара.

Од данас обавезни нови комплети прве помоћи у возилима

Директор Агенције за безбедност саобраћаја Стојадин Јовановић је у изјави за Тањуг позвао возаче да испуне ту обавезу и подсетио да је у 2010. њена примена била одложена за годину дана.

Начелник Управе саобраћајне полиције пуковник Драгиша Симић је раније рекао да ће полиција од 1. октобра почети да кажњава за непоштовање те обавезе.

-Саобраћајна полиција ће у почетку, као и до сада када су нови саобраћајни прописи у питању, само контролисати и упозоравати возаче на неправилности", рекао је Симић.

Цене комплета варирају у зависности од продајног места, а углавном се крећу око 2.000 динара.

Чланови Ауто-мото савеза Србије могу (АМШ) да га купе са попустом и на одложено плаћање.

Реч је новим комплетима прве помоћи чији је садржај одобрила Агенција за лекове и медицинска средства Србије.

Прва помоћ мораће да се мења на сваких пет година, а казна износи 5.000 динара за возаче и од 60.000 до 600.000 за правна лица.

Уколико одређеном медицинском средству истекне рок трајања, возачи ће моћи да га замене исправним производом и цео сет ће се сматрати важећим.

Битно је да су сва средства у кутији на броју и да су исправна, тј. да имају одговарајући рок трајања, без обзира на датум наведен на кутији.

Мотоциклисти треба да имају нови комплет А са 12 елемената, а аутомобили, теретна возила и аутобуси комплет са 18 елемената.

Комплет прве помоћи за аутомобил садржи завоје, стерилне газе, фластере, маказе, игле, пвц кесе и рукавице за једнократну употребу, као и изотермални прекривач, средство за давање вештачког дисања и упутво за давање прве помоћи.

Возачи могу да користе комплете прве помоци седам прозивођача чији производи задовољавају стандарде, а то су "Каран Цо.", "Галеника", "МБС Техно д.о.о.", "Медитекс А.Д.", "Тосама д.д.", "Европа лек д.о.о." и "Алтиос.д.о.о".


#   полиција   Драгиша Симић   саобраћајна полиција   прва помоћ   правна лица
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима