Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Od danas obavezni novi kompleti prve pomoći u vozilima

rssBookmark and Share

19.09.2011. Autor : S.R.

Vozači u Srbiji od danas su obavezni da u svojim vozilima imaju nove komplete prve pomoći, po propisanom standardu SRPSZ.B2.001, a predviđene kazne se kreću od 5.000 do 600.000 dinara.

Od danas obavezni novi kompleti prve pomoći u vozilima

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Stojadin Jovanović je u izjavi za Tanjug pozvao vozače da ispune tu obavezu i podsetio da je u 2010. njena primena bila odložena za godinu dana.

Načelnik Uprave saobraćajne policije pukovnik Dragiša Simić je ranije rekao da će policija od 1. oktobra početi da kažnjava za nepoštovanje te obaveze.

-Saobraćajna policija će u početku, kao i do sada kada su novi saobraćajni propisi u pitanju, samo kontrolisati i upozoravati vozače na nepravilnosti", rekao je Simić.

Cene kompleta variraju u zavisnosti od prodajnog mesta, a uglavnom se kreću oko 2.000 dinara.

Članovi Auto-moto saveza Srbije mogu (AMŠ) da ga kupe sa popustom i na odloženo plaćanje.

Reč je novim kompletima prve pomoći čiji je sadržaj odobrila Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije.

Prva pomoć moraće da se menja na svakih pet godina, a kazna iznosi 5.000 dinara za vozače i od 60.000 do 600.000 za pravna lica.

Ukoliko određenom medicinskom sredstvu istekne rok trajanja, vozači će moći da ga zamene ispravnim proizvodom i ceo set će se smatrati važećim.

Bitno je da su sva sredstva u kutiji na broju i da su ispravna, tj. da imaju odgovarajući rok trajanja, bez obzira na datum naveden na kutiji.

Motociklisti treba da imaju novi komplet A sa 12 elemenata, a automobili, teretna vozila i autobusi komplet sa 18 elemenata.

Komplet prve pomoći za automobil sadrži zavoje, sterilne gaze, flastere, makaze, igle, pvc kese i rukavice za jednokratnu upotrebu, kao i izotermalni prekrivač, sredstvo za davanje veštačkog disanja i uputvo za davanje prve pomoći.

Vozači mogu da koriste komplete prve pomoci sedam prozivođača čiji proizvodi zadovoljavaju standarde, a to su "Karan Co.", "Galenika", "MBS Tehno d.o.o.", "Mediteks A.D.", "Tosama d.d.", "Evropa lek d.o.o." i "Altios.d.o.o".


#   policija   Dragiša Simić   saobraćajna policija   prva pomoć   pravna lica
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima