Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

„ОКО СОКОЛОВО“ од петка и у Нишу - снимање и контрола паркирања

rssBookmark and Share

Ниш 02.07.2022. Јужна Србија Инфо

На улицама Ниша од петка 1.јула су два возила са уређајем за снимање и контролу паркирања односно системом Scan car, популарно названим „Око соколово“.

„ОКО СОКОЛОВО“ од петка и у Нишу - снимање и контрола паркирања

Систем помоћу специјалних возила са специјалном надоградњом за очитавање и препознавање регистрских таблица обавља контролу паркирања у зонираном подручју града и аутоматски креира електронске дневне паркинг карте за возила за која паркирање није плаћено.

Основа целог система је ГИС подлога односно географско информациони систем. Направљена је детаљна мапа свих улица у граду, коловоза, тротоара, семафора, пешачких прелаза, паркинг места и других важних елеманата. Систем, у зависности од позиције возила, проверава да ли се аутомобил налази на регуларном паркинг месту или је непрописно паркиран.

„Око соколово“ има два система. Програмски систем за потребе Паркинг сервиса обрађује податке за све врсте корисника услуге паркирања, као што су повлашћене станарске паркинг карте, претплатне карте, резервисана паркинг места, дневне паркинг карте. Након опажања паркираног возила, препознавања регистарске таблице и фотографисања прописно паркираног возила на подручју зона, обавља се анализа зоне, ГПС локације и времена опажања. Подаци се, затим, шаљу, путем 4Г мреже, СМС центру на проверу. Захваљујући Систему „Око соколово“ контрола плаћања паркирања на подручју зонског система сада је аутоматизована. Други који је за потребе Комуналне милиције који обухвата опажање, фотографисање, дојаву слика возила, адресе, датума и времена опажаја, одређивање прекршаја, а затим израду обавештења и прекршајног налога у диспечерском центру Комуналне милиције и слање на адресу починиоца прекршаја.  

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски изразила је наду да ће нови систем контроле возача помоћи да се регулише саобаћај, да аутобуси коначно крену жутом траком на булеварима, као и да таксисти имају свој део на прометним саобраћајницама. У току јула „Око соколово“ ће само опомињати несавесне возаче, а од августа ће се почети са кажњавањем, каже Сотировски.

Плаћање услуге паркирања унапред, по започетом сату, вршиће се искључиво електронским путем, тако што корисник купује електронску паркинг карту слањем поруке преко мобилних оператера, мобилном апликацијом за плаћање инсталираном на мобилном уређају или на одговарајућим продајним местима. Уколико је возило паркирано мимо паркинг места, подаци се упућују Комуналној милицији због изрицања казне.

Директор Паркинг сервиса Дејан Димитријевић рекао је да увођењем  система „Око соколово“ можемо очекивати да Ниш постане безбеднији када је у питању саобраћај, да ће грађани постати савеснији када је у питању паркирање, што ће смањити гужве које су се стварале у граду због непрописно паркираних возила, као и да ће овај модеран, аутоматизовани систем олакшати контролу плаћања паркирања и смањити грешке на минимум.

Новина која се посебно тиче корисника је та да ће за возила која немају плаћено паркирање или су прекорачили дозвољено време паркирања бити издата електронска дневна паркинг карта - еДПК. Ова карта се неће остављати на ветробранском стаклу аутомобила, већ ће она бити евидентирана у систему. Корисници ће имати могућност да све информације о издатим еДПК добију у апликацији Паркинг сервиса, на порталу еПаркинг, као и на нашем сајту nisparking.rs


#   Ниш   Паркинг сервис   Око соколово
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима