Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Опрез при сезонским пословима: Преваре у огласима за посао

rssBookmark and Share

22.05.2013. Autor: S.R.

Са кризом и растом незапослености све више људи за послом трага преко интернета. У међувремену су се појавили и огласи иза којих се крије превара.

Опрез при сезонским пословима: Преваре у огласима за посао

Ближи нам се лето, а са њим и сезонски послови.

Као и претходних година, млади али и они нешто старији прилику да дођу до додатне зараде потражиће у конобарисању, дељењу флајера али и брању воћа.

Онима који ће преко лета посао потражити у иностранству, саветује се да као посреднике бирају искључиво регистроване агенције за запошљавање, фирме или предужећа, јер су више дневнице одличан мамац за раднике, што отвара могућности за бројне злоупотребе.

У тужилаштву за високотехнолошки криминал не постоји званична статистика о броју пријава особа које су биле преварене на овај начин. Један од разлога је и што грађани не пријављују превару.

"Особа, тј оштећени може да поднесе кривичну пријаву, или барем обавештење надлежном јавном тужилаштву. То не мора да буде тужилаштво за високотехнолошки криминал већ свако јавно тужилаштво у нашој земљи које је месно надлежно за поступање такве врсте кривичне пријаве. Међутим у колико је до такве врсте преваре дошло путем интернета, коришћењем рачунара, рачунарских мрежа тј технологија, онда је права адреса тужилаштво за високотехнолошки криминал, с тим што морамо водити рачуна о висини штете која је настала извршењем оваквог дела" , каже за Јужну Србију Бранко Стаменковић, тужилац за високотехнолошки криминал.

Најбољи облик заштите је едукација, јер ако су грађани упознати са самом суштином преваре, моћи ће да је препознају и да не упадну у замку.


#   посао   криминал   Бранко Стаменковић   високотехнолошки криминал   кривичне пријаве
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима