Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Oprez pri sezonskim poslovima: Prevare u oglasima za posao

rssBookmark and Share

22.05.2013. Autor: S.R.

Sa krizom i rastom nezaposlenosti sve više ljudi za poslom traga preko interneta. U međuvremenu su se pojavili i oglasi iza kojih se krije prevara.

Oprez pri sezonskim poslovima: Prevare u oglasima za posao

Bliži nam se leto, a sa njim i sezonski poslovi.

Kao i prethodnih godina, mladi ali i oni nešto stariji priliku da dođu do dodatne zarade potražiće u konobarisanju, deljenju flajera ali i branju voća.

Onima koji će preko leta posao potražiti u inostranstvu, savetuje se da kao posrednike biraju isključivo registrovane agencije za zapošljavanje, firme ili predužeća, jer su više dnevnice odličan mamac za radnike, što otvara mogućnosti za brojne zloupotrebe.

U tužilaštvu za visokotehnološki kriminal ne postoji zvanična statistika o broju prijava osoba koje su bile prevarene na ovaj način. Jedan od razloga je i što građani ne prijavljuju prevaru.

"Osoba, tj oštećeni može da podnese krivičnu prijavu, ili barem obaveštenje nadležnom javnom tužilaštvu. To ne mora da bude tužilaštvo za visokotehnološki kriminal već svako javno tužilaštvo u našoj zemlji koje je mesno nadležno za postupanje takve vrste krivične prijave. Međutim u koliko je do takve vrste prevare došlo putem interneta, korišćenjem računara, računarskih mreža tj tehnologija, onda je prava adresa tužilaštvo za visokotehnološki kriminal, s tim što moramo voditi računa o visini štete koja je nastala izvršenjem ovakvog dela" , kaže za Južnu Srbiju Branko Stamenković, tužilac za visokotehnološki kriminal.

Najbolji oblik zaštite je edukacija, jer ako su građani upoznati sa samom suštinom prevare, moći će da je prepoznaju i da ne upadnu u zamku.


#   posao   kriminal   Branko Stamenković   visokotehnološki kriminal   krivične prijave
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima