Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Опрез: У Продаји шверцовани сир сумњивог квалитета

rssBookmark and Share

Стара планина 27.05.2013. СР

Стручњаци са Југа Србије упозоравају грађане да буду опрезни приликом куповине млечних производа, нарочито јефтиног сира који се шверцује из Бугарске и продаје на улици, а који, како тврде упућени, може бити штетан по здравље.

Опрез: У Продаји шверцовани сир сумњивог квалитета

Професор у Млекарској школи "Др Обрен Пејић" у Пироту, Саша Петровић, каже да се сир, који се на простору око Зелене пијаце продаје по цени од 200 до 250 динара, "прави од веома сумњивих компоненти и да је реч о вештачком производу".

"То је сир који се прави од биљних уместо млечних масти. Додаје се биљна маст, која је знатно јефтинија, и млеко у праху које се добија из земаља где се стока гаји на другачији начин него код нас, па је и само то млеко у праху дискутабилно по хемијском саставу", објашњава Петровић у изјави Тањугу.

Према његовим речима, у спорни сир се додају и разна сојина брашна, као и супстанце које то морају да повежу, а да би се све наведене компоненте, које су већ готови производи, сјединиле и добио производ који се продаје као сир, у знатној мери се употребљавају и хемијски додаци, што је изузетно ризично у прехрамбеној индустрији.

"Ту се користе разни полифосфати, емулгатори, нитрати, нитрити, калијум нитрат. Све те супстанце ако се додају у строго контролисаним количинама нису опасне по здравље, медјутим у већим количинама оне су изузетно канцерогене. Овде људи умеју да препознају традиционални бели сир који има ситне шупљике и чува се у саламури. Вештачки сиреви су иделани на пресеку, немају никакве шупљике, глатки су, а немају ни тврдоћу правог сира и чим се притисну виљушком распадају се", каже професор Петровић.

Идентична је и тврдња власника Млекаре "Стара планина" из Димитровграда, Зорана Николова.

"Према мојим проценама свакодневно се из Бугарске у Србију допреми између пет и шест тона оваквог сира, који је опасан нарочито за децу. На појаву опасног сира сам упозорио све надлежне инспекције и државне органе, а у суседној Бугарској званичници су захтевали да се он обележава маркицама које указују на последице употребе, као што је то случај са цигаретама", каже Николов.

Он наводи да се овај сир на зеленим пијацама у градовима на југу Србије може купити по цени од 150 до 200 динара по килограму. Цена килограма домаћег крављег сира на пијаци у Пироту креће од 400 до 450 динара, а килограм овчијег сира кошта и до 600 динара.


#   Стара планина   сир   Саша Петровић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима